Φοβούνται την ελεύθερη ενημέρωση

23/08/18 • 10:08 | UPD 24/08/18 • 11:31

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε το πρόσωπο των ημερών, αφού με τη μέθοδο του πολιτικού διακτινισμού κατάφερε κατά τη σύντομη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη να είναι παντού. Στο δρόμο, στο λιμάνι, στο δημαρχείο.

  • Save

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ηταν η σκιά του πρωθυπουργού, που τον συνόδευε χαμογελαστή και ενθουσιώδης. Τόσο ενθουσιώδης που μετά την επίσκεψη ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό φωτογραφίες και άρθρα από τοπικά σάιτ που κάλυψαν την πρωθυπουργική επίσκεψη. Κάποιο μάλιστα από αυτά έγραφε μεταξύ άλλων: «Κατά την είσοδό του στο κτίριο (σ.σ.: στο δημαρχείο), άλλοι πολίτες τον χειροκρότησαν και άλλοι τον αποδοκίμασαν». Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την αλήθεια δηλαδή, την οποία όμως κάποιοι βασιλικότεροι του βασιλέως προσπάθησαν να αποκρύψουν.

Οι σκηνές… αποθέωσης που μεταφέρθηκαν από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα και του… συνωστισμού που περιέγραψαν (!) για την άφιξη του πρωθυπουργού προκαλούν ειρωνικό μειδίαμα, αν όχι θυμό, σε όσους διατηρούν ακόμα ψήγματα λογικής. Οι φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του Διαδικτύου έδειχναν μερικές δεκάδες πολιτών, κάποιοι ντόπιοι, άλλοι τουρίστες και μερικοί από την επίσημη συνοδεία, να περιβάλλουν τον Αλέξη Τσίπρα. Συνωστισμός με μερικές δεκάδες δεν γίνεται, όσο και να το παλέψεις. Επίσης δεν γίνεται και κάτι άλλο: Να δυσκολέψεις την πρόσβαση στην ενημέρωση για να ελέγξεις τα πλάνα που δείχνουν την αδιαφορία του κόσμου.

Η μυστικοπάθεια του τόπου που θα πήγαινε ο πρωθυπουργός για το διάγγελμα ήταν ακατανόητη αλλά και αστεία. Αν και είχε διαρρεύσει, δεν το επιβεβαίωναν, κάτι που έκαναν μόνο αφού το Σινούκ είχε απογειωθεί από την Αθήνα. Φυσικά οι δημοσιογράφοι ήταν εκεί, αλλά και να μην ήταν, πίστευαν πραγματικά ότι θα έλειπαν τα πλάνα και οι φωτογραφίες;

Στην εποχή των κινητών και των σόσιαλ μίντια, ουδέν κρυπτό. Ακατανόητη παρομοίως ήταν και η απόφαση απαγόρευσης των φωτορεπόρτερ και των καμερών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στο σημείο όπου θα έκανε το διάγγελμα ο πρωθυπουργός. Αλλά υπάρχει ακόμα κάτι που δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα: Πραγματικά δεν γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τις αποφάσεις του επικοινωνιακού επιτελείου του;

Ηταν άραγε γνήσια η απορία του όταν είδε τους φωτορεπόρτερ στο γραφείο του δημάρχου και τους ρώτησε «πού ήταν;» και η έκπληξή του όταν του είπαν για την εντολή του γραφείου Τύπου του; Αν πράγματι δεν ήξερε, είναι καιρός να μάθει πως τέτοιες νοοτροπίες δείχνουν, εκτός από αλαζονεία, και φόβο.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου