Τι πραγματικά αφήσανε πίσω τους

22/08/18 • 10:43 | UPD 22/08/18 • 11:19

Ο Αμερικανός ψυχίατρος, Thomas Szasz, έλεγε πως «προτιμούμε μια ανούσια συλλογική ενοχή αντί για μια ουσιαστική ατομική ευθύνη». Δεν υπάρχει πιο ανούσια συλλογική ενοχή από τη φράση «φταίνε οι άλλοι».

Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης

Σε αυτό τον τόπο και για αυτή τη σημερινή κυβέρνηση για όλα «φταίνε οι άλλοι». Και αυτό γίνεται γιατί οι σημερινοί κυβερνώντες χωρίς να έχουν συνείδηση αλλά και αίσθημα ευθύνης αρέσκονται να υποβαθμίζουν τη δική μας συνείδηση προσπαθώντας να αποσιωπήσουν τη δική τους ευθύνη. Ευθύνη για το διάστημα που κυβερνούν φυσικά και για όσα έκαναν ή όσα δεν έκαναν και μας κόστισαν πολύ ακριβά!

Μακριά από τους σιωπηρούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, μακριά από την «Ιθάκη» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μια Ελλάδα παραδομένη στη δική της Οδύσσεια.

Εγκλωβισμένη στη μιζέρια, παγιδευμένη στη λιτότητα και προσφάτως παραδομένη στις στάχτες και αυτό δεν αλλάζει με κανένα πρωθυπουργικό διάγγελμα. Σε αυτή την Ελλάδα λίγες ώρες πριν, οπτικό υλικό που δημοσιοποίησε γνωστή εφημερίδα δείχνει την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Οπως διαφαίνεται και από το βίντεο ούτε σχέδιο οργανωμένου εμπρησμού υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Τζανακόπουλος στη σχετική με το θέμα συνέντευξη Τύπου, ούτε όμως και λιγοστός χρόνος παρέμβασης, όπερ μεθερμηνευόμενον πως υπήρχε αρκετός χρόνος αντίδρασης και παρέμβασης για να παρέμβουν έγκαιρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να καταστείλουν το εν εξελίξει φαινόμενο προτού αυτό πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια που έχουν ως μοναδικό σκοπό να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να κοροϊδέψουν για ακόμη μια φορά έναν πολυδοκιμασμένο λαό, έχει ιερή υποχρέωση να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, με πρωταρχικό αυτό του γιατί δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης στο Μάτι, γεγονός το οποίο θα έσωζε από τον άδικο χαμό τους 96 συμπολίτες μας;

Το οφείλει όχι μόνον στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας αλλά και σε έναν ολόκληρο λαό, που απαιτεί χθες να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικά υπαίτιους της εθνικής τραγωδίας και της τρομερής καταστροφής. Ενας λαός που έχει κουραστεί να ακούει πως «για όλα φταίνε οι άλλοι».

Συνοψίζοντας, σε μια αποστροφή του λόγου του ο σημερινός πρωθυπουργός στο διάγγελμά του από την Ιθάκη είπε: «Αφήσαμε πίσω μας τις συμπληγάδες», το τι πραγματικά άφησε πίσω του ο κ. Τσίπρας όμως αποτυπώνεται στο Μάτι και όχι στην Ιθάκη!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου