Μέτωπο κατά του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ

21/08/18 • 07:33 | UPD 21/08/18 • 07:33

Στις 30 Σεπτεμβρίου ο λαός των Σκοπίων θα αποφασίσει σε δημοψήφισμα εάν θα αποδεχθεί τις αλλαγές που προτείνονται από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός της FYROM Ζάεφ θα κερδίσει το δημοψήφισμα, διαλύοντας τις ελπίδες του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Π. Καμμένου, ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από τα Σκόπια.

Το επόμενο βήμα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζάεφ όλες οι διαδικασίες από την πλευρά των Σκοπίων θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1η Οκτωβρίου, και εφόσον τελικώς η κυβέρνηση της FYROM κερδίσει το δημοψήφισμα, οι ΑΝ.ΕΛ. θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση και θα προσπαθήσουν να μαζέψουν την εκλογική ζημιά που έχουν υποστεί από τις Πρέσπες. Για το λόγο αυτό από τώρα η κυβέρνηση προβάλλει το «αφήγημα» του «αντιδεξιού μετώπου» με συστράτευση, όπως αναφέρουν κορυφαίοι υπουργοί, όλων των «προοδευτικών δυνάμεων».

Πολύ αργά, πολύ λίγη η προσπάθεια του Μαξίμου να πείσει αφελείς. Η κοινωνία δεν τρομάζει από τον «μπαμπούλα» της Δεξιάς, αντιθέτως έχει συσπειρωθεί κατά του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και της ανικανότητας του κράτους να προστατέψει ακόμη και τη ζωή των πολιτών, όπως φάνηκε με το δραματικότερο τρόπο στην Ανατολική Αττική.

Το σύστημα του Μαξίμου, με την αλαζονεία και τη ρητορική του μίσους, προκαλεί πλέον αποστροφή στη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης. Η προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει το λογαριασμό που πληρώνουν οι πολίτες από την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το αχρείαστο Μνημόνιο που θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη.

Στην κοινωνία διαμορφώνεται ένα ευρύ μέτωπο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία συμμετοχή. Τα διχαστικά μηνύματα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», οι ύβρεις για τους «μενουμευρωπαίους», η προσπάθεια χειραγώγησης των ανεξάρτητων Αρχών, της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, αλλά και ο καθημερινός οχετός υπουργών κατά των πολιτικών τους αντιπάλων απομόνωσαν την κυβέρνηση και έχουν δημιουργήσει μία κοινωνική συμμαχία που ξεπερνά το δίπολο «Δεξιά-Αριστερά».

Αλλωστε ο ίδιος κ. Τσίπρας το είχε υπερβεί από το 2015 συγκυβερνώντας με τους ΑΝ.ΕΛ. και μάταια προσπαθεί τώρα να το αναβιώσει βλέποντας μπροστά του κοινοβουλευτικές δυσκολίες εν όψει συμφωνίας Πρεσπών, αλλά και τη σκληρή οικονομική καθημερινότητα που δεν επικαλύπτεται από διαγγέλματα και επικοινωνιακά παιχνίδια.

Οι πολίτες βαρέθηκαν τα θεσμικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πληρώνουν ακριβά τα οικονομικά πειράματα της κυβέρνησης. Θέλουν πολύ απλά να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας, που τα τελευταία χρόνια «κραύγαζε» κατά των αντιπάλων, πλέον δεν γίνεται πιστευτός για τις προθέσεις του…

Το sms τα είχε προβλέψει… όλα

Να, λοιπόν, που και τα τελευταία δύο σημεία του SMS που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, προκαλώντας τη μήνιν του συστήματος Μαξίμου, επιβεβαιώθηκαν από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, εμφανίσθηκε σίγουρος ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, η οποία -όπως είπε- αποφασίσθηκε στη βάση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ που διαψεύσθηκαν από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Στο SMS γινόταν αναφορά ότι θα αναβληθεί η μείωση των συντάξεων.

Ο κ. Δραγασάκης αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κάλεσαν σε συστράτευση τις «προοδευτικές δυνάμεις». Ο κ. Παππάς μάλιστα κατήγγειλε τις κυβερνήσεις Ν,Δ, και ΠΑΣΟΚ διότι «βύθισαν τη χώρα σε μεγάλη περιπέτεια» με αποτέλεσμα μοναδική προοδευτική δύναμη με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση να μένει το… Ποτάμι, μήπως και τσιμπήσει κανείς.

Σχετική αναφορά υπήρχε στο «μήνυμα». Κατά τα άλλα, το SMS, σύμφωνα με το Μαξίμου, ήταν «πλαστό, κακότεχνο και βλακώδες». Πλαστή και κακότεχνη είναι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει τώρα προοδευτικό μέτωπο ενώ συγκυβερνά 3,5 χρόνια με τους ΑΝ.ΕΛ. Οσο για τα επιχειρήματά τους, τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου