Τελικά, με λάδι μας ψεκάζουν

20/08/18 • 07:32 | UPD 20/08/18 • 07:39

Πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση φρόντισε να μας ενημερώσει με ένα προεκλογικό βιντεάκι για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ηταν από αυτά τα διθυραμβικά που έχουν συνηθίσει να φτιάχνουν οι επικοινωνιολόγοι του πρωθυπουργού, το οποίο κατέληγε με την εξής διαπίστωση: «Και στον πολιτισμό, η Ελλάδα προχωρά». Είναι τόση η σιγουριά τους ότι τα πάμε καλά στον πολιτισμό, που έχουν ακόμα στη θέση του υπουργού Πολιτισμού τη Λυδία Κονιόρδου. Ομάδα που νικάει, δεν αλλάζει, έτσι δεν λένε;

Χθες, λοιπόν, η επικεφαλής της ομάδας που πετάει είπε το εξής καταπληκτικό: «Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκταση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι».

Η κυρία Κονιόρδου αναφερόταν στο πρωτοφανές περιστατικό βανδαλισμού έργων στο Βυζαντινό Μουσείο και το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι «άπλωναν λάδι», ψελλίζοντας ταυτόχρονα και κάτι για έρευνες επειδή δεν έγινε αντιληπτό το συμβάν.

Το οποίο συμβάν, πρέπει να υπενθυμίσουμε, ανακοινώθηκε με τρεις εβδομάδες καθυστέρηση από το υπουργείο, αφού έγινε στις 28 Ιουλίου και το δελτίο Τύπου εκδόθηκε στις 16 Αυγούστου. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί τον Μάιο στην Ημαθία, στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών και επίσης ανακοινώθηκε κατόπιν εορτής και αφού προηγουμένως το είχε αποκαλύψει το vima.gr.

Καλό, λοιπόν, το ηλεκτρονικό εισιτήριο -που παρεμπιπτόντως λειτουργεί μόνο σε 11 χώρους και μουσεία και όχι σε όλη την επικράτεια-, αλλά τα ουσιαστικά προβλήματα στη λειτουργία των χώρων παραμένουν. Η υπουργός είπε ότι υπήρχαν 20 φύλακες στο Βυζαντινό Μουσείο και προσπαθούν να καταλάβουν πώς δεν έγινε αντιληπτό το γεγονός. Οι αρχαιοφύλακες πάλι, από την πλευρά τους, επισημαίνουν το αυτονόητο:

Οτι ένα τέτοιο μουσείο δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς ιματιοθήκη, στην οποία για λόγους ασφαλείας κρατούνται τα σακίδια των επισκεπτών. Τέλος πάντων, ασχοληθήκαμε με τη φύλαξη των μουσείων και δεν αναφέραμε τη σημαντικότερη δήλωση της υπουργού: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι χαρισματικός ηγέτης όχι μόνο επειδή διαθέτει ρητορική ικανότητα αλλά και γιατί εκπέμπει την ικανότητα να διακρίνει πού βρίσκεται το δίκιο και πού το σωστό, σε μια ταραγμένη περίοδο παντού». Δίκιο έχει, διότι άλλος στη θέση του θα μπέρδευε το δίκιο με το σωστό και άντε μετά να βγούμε απ’ τα Μνημόνια…

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου