Στην πλατεία Συντάγματος θα στήσουν χορό οι δανειστές

20/08/18 • 07:26 | UPD 20/08/18 • 07:29

Αλήθεια, πρέπει σήμερα να πανηγυρίζουμε για το οριστικό τέλος των Μνημονίων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ή μήπως η πραγματικότητα είναι διαφορετική;

  • Save

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ας δούμε κατ’ αρχάς ποιοι μπορούν να γιορτάζουν για τη λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας: Οι δανειστές! Με την κυβέρνηση Τσίπρα πέτυχαν τα πάντα. Υποθήκευσαν την κρατική περιουσία μέσω του υπερταμείου, όπως απαιτούσαν ματαίως την εποχή των «Σαμαροβενιζέλων», πήραν ως εγγύηση τα «ασημικά» της χώρας σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών, δέσμευσαν την Ελλάδα με σκληρά μέτρα μέχρι και το 2022 και παρέτειναν τη λιτότητα μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2060. Ολα αυτά εντελώς δωρεάν!

Δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ νέας χρηματοδότησης, γι’ αυτό μην απορήσετε εάν αύριο στην πλατεία Συντάγματος δείτε κανέναν εκπρόσωπο των δανειστών να χορεύει στους ρυθμούς του δημοψηφίσματος του 2015.

Με απλά λόγια, Ευρώπη και ΔΝΤ σταματούν να βάζουν χρήματα και στο εξής η Ελλάδα θα πρέπει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές, οι οποίες παραμένουν κλειστές για τους εγχώριους τίτλους. Το Χρηματιστήριο παραπαίει στις 700 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών παραμένουν στο ναδίρ της τελευταίας (και εγκληματικής για τα συμφέροντα του Δημοσίου και των μικρομεσαίων) κεφαλαιοποίησης, ενώ τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στο 4,3% όταν η Πορτογαλία δανείζεται με 1,8%.

Πρακτικά λοιπόν δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές γιατί η κυβέρνηση δεν πείθει ότι μπορεί να πετύχει την έξοδο από την κρίση όταν χάνει τους αναπτυξιακούς στόχους και έχει εξοντώσει με τη φορολογία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό κανείς λογικός άνθρωπος δεν έχει διάθεση για πανηγύρια. Οι πολίτες βλέπουν μπροστά τους ένα βουνό υποχρεώσεων, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, επέλεξε να μεταθέσει την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων για το τέλος της θητείας της. Η συμπολίτευση ψήφισε τη μείωση των συντάξεων κατά 18% από τον προσεχή Δεκέμβριο και την περικοπή του αφορολόγητου ορίου στις 5.600 ευρώ από το 2020.

Τώρα το Μαξίμου διαρρέει στις φιλικές του εφημερίδες ότι η μείωση των συντάξεων δεν θα εφαρμοσθεί (το έλεγε άλλωστε και το SMS που δημοσίευσε η εφημερίδα μας και «αφόρισε» ο Καρτερός), όμως δεν είναι στο χέρι του Τσίπρα να το αποφασίσει.
Οι δανειστές ως φόβητρο αυτή τη φορά δεν θα έχουν την εκταμίευση της «δόσης» αλλά τις αγορές. Αυτές θα κρίνουν εάν αξίζει να δανείζουν την Ελλάδα και θα αξιολογούν κάθε κυβερνητική απόφαση τιμολογώντας επιδόσεις και ρίσκο.

Μακάρι να μη μειωθούν οι συντάξεις, είναι ένα άδικο μέτρο, το οποίο όμως δέχθηκε ο κ. Τσίπρας και το συμπεριέλαβε πρόσφατα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Μοναδική ελπίδα για να περιοριστεί ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι και συνολικά οι φορολογούμενοι είναι να αλλάξει η οικονομική πολιτική και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με νέα κυβέρνηση. Οι φόροι και οι εισφορές πρέπει να μειωθούν, αλλά αυτό θα μείνει ως ευχή όσο το Μαξίμου αυξάνει διαρκώς το κράτος με προσλήψεις ημετέρων και φουσκώνει τις δημόσιες δαπάνες.

Το σύστημα Τσίπρα μπορεί να γιορτάζει αύριο που παραμένει στην εξουσία, αλλά οι πολίτες, ιδίως μετά και την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, κατάλαβαν ότι η χώρα κυβερνάται από αδαείς.

Σε μία ημέρα «γιορτής» δεν θέλουμε να είμαστε υπερβολικοί, αλλά η οικονομία έχει δεθεί πισθάγκωνα με τα μέτρα που έχει ψηφίσει η συμπολίτευση και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ας το έχουν υπόψη τους και στη Νέα Δημοκρατία που θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά του «μεσοπρόθεσμου» που έχει ψηφίσει ήδη ο Τσίπρας.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap