Αιδώς…

18/08/18 • 11:04 | UPD 18/08/18 • 11:04

Newsroom eleftherostypos.gr

Για την αξιοπρέπεια, με την οποία η κυρία Βαρβάρα Βουκάκη βάσταξε τον αβάσταχτο χαμό του άντρα της Γρηγόρη Φύτρου και των δυο παιδιών τους γράφτηκαν συγκινητικά σχόλια. Με δήλωσή της, είχε παρακαλέσει κάμερες και ΜΜΕ να μείνουν μακριά από την εξόδιο ακολουθία των αγαπημένων της.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Για πολλές μέρες, μετά την 23η Ιουλίου, οι περιγραφές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν τα μέλη της οικογένειας Φύτρου απασχόλησαν ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ίδια σώθηκε επειδή βρισκόταν στη δουλειά της. Εχασε την επικοινωνία που είχε μαζί τους κι όταν τους έψαξε, βρήκε τον Γρηγόρη και το μικρό Αντρέα, απανθρακωμένους. Η Ευδοκία, άριστη μαθήτρια στο Αρσάκειο -πρωταθλήτρια ποδηλασίας- φλεγόμενη, πήδηξε από γκρεμό προσπαθώντας να σωθεί. Τόσο πόνο δεν μπορεί να αντέξει ούτε να χωρέσει ο νους του ανθρώπου.

Χθες, η κυρία Βουκάκη υπέβαλε μήνυση. Είναι ο μόνος τρόπος να δικαιωθούν οι άνθρωποι που χάθηκαν από την κυβερνητική αβελτηρία. Κατηγορεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο τους υπουργούς Σκουρλέτη και Τόσκα, την περιφερειάρχη Δούρου, το δήμαρχο Μαραθώνα Ψινάκη, τους πρώην αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και του πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Ο θάνατός των μελών της οικογένειας Φύτρου και των υπόλοιπων συμπολιτών μας θα είχε αποφευχθεί αν ο κρατικός μηχανισμός και οι εντεταλμένοι αρμόδιοι λειτουργούσαν όπως ορίζει ο νόμος.

Οπως επισημαίνει η κυρία Βουκάκη, «o πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν υπάρχει “πολιτικοδικείο” για να δικάζονται οι πολιτικές ευθύνες. Συνεπώς, η πολιτική ευθύνη που ο ίδιος ανέλαβε μεταφράζεται αυτομάτως σε ποινικές και διοικητικές ευθύνες των μηνυομένων και οποιονδήποτε άλλων συνυπεύθυνων και συνυπαίτιων κρατικών αξιωματούχων». Οι άνευ αντικρίσματος πολιτικές ευθύνες που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στην εισαγγελική και ανακριτική έρευνα που διεξάγεται θα πρέπει να έχουν όνομα και επίθετο. Σε μια τέτοια τραγωδία να μην περνά από κανενός το νου θέμα συγκάλυψης. Είναι πολλαπλώς επικίνδυνη…

Οι του Μαξίμου προπαγανδιστές απέδειξαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την τραγωδία στο Μάτι. Ούτε με τη μεσονύχτια ζωντανή εκπομπή του πρωθυπουργού την 23η Ιουλίου ούτε με τις υβριστικές υπουργικές δηλώσεις στη μνήμη των νεκρών. Αλλά ούτε και τώρα που οι επιζήσαντες απαιτούν Δικαιοσύνη. Εχουν κάνει τόσες γκάφες, που το προσφορότερο είναι να σιωπούν. Να μην προκαλούν. Ομως, καθώς ο πρωθυπουργός έχει εξαφανιστεί, εξαπέλυσαν τις επιφορτισμένες κοόρτεις των τρολ να ρίχνουν ευθύνες στους νεκρούς και να βρίζουν χυδαία όσους αντιστέκονται.

Χθες απετόλμησαν επίθεση κατά της κυρίας Βαρβάρας Βουκάκη. Πήραν εντολή να βρίζουν τις οικογένειες και των ενενήντα έξι θυμάτων που θα καταφύγουν στη Δικαιοσύνη; Πολλή δουλειά θα τους πέσει. Η απέχθεια, η οργή και η αηδία που προκαλούν στην ελληνική κοινωνία έχουν σκληρό τίμημα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής