Δεν είναι όλα μπίζνες

18/08/18 • 10:58 | UPD 18/08/18 • 10:58

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ανθρώπινη ποιότητα και το ήθος αποκαλύπτονται στις λεπτομέρειες. Στις μικρές κινήσεις, στην επιλογή των λέξεων, στη στάση του σώματος, στις γκριμάτσες.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει όλο το «πακέτο» που φωνάζει από μακριά ότι δεν έχει σχέση με τον πολιτικό πολιτισμό. Δεν είναι μόνο η εκτός κανόνων πολιτική που ασκεί ούτε τα μεταμεσονύχτια tweets με τα οποία επιτίθεται στα μίντια ή τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτά είναι γνωστά και έχουν πολλάκις επισημανθεί και προβληματίσει. Αυτό που εξέπληξε ακόμα και τους φίλους του είναι ο τρόπος που επέλεξε να αποχαιρετήσει την Αρίθα Φράνκλιν. Εκ πρώτης όψεως η ανακοίνωσή του ήταν επαινετική για τη βασίλισσα της σόουλ. Οποιος όμως τη διάβαζε με προσοχή αντιλαμβανόταν τη μειωτική πρόθεση του λόγου του, η οποία κρυβόταν σε μία φράση: «Είχε δουλέψει για μένα αρκετές φορές».

Ναι, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε στον συλλυπητήριο λόγο του να δώσει έμφαση στο ότι η Αρίθα Φράνκλιν είχε εργαστεί για λογαριασμό του. Πιθανόν να εννοούσε ότι είχε τραγουδήσει στα εγκαίνια κάποιου ξενοδοχείου ή καζίνο που του ανήκει. Στον αντίποδα, η ανακοίνωση του ζεύγους Ομπάμα αποτελεί παράδειγμα ύφους. Αποδίδει τιμή και δεν φείδεται συναισθημάτων για μια γυναίκα που με τη φωνή της τραγούδησε την ιστορία της Αμερικής. Μια γυναίκα που με το τραγούδι «Respect» (σεβασμός) εξέφρασε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όχι απαραίτητα Αφροαμερικανούς ή γυναίκες. Ανθρώπους που αισθάνονταν ότι δεν τους σέβονται ή τους υποτιμούν λόγω καταγωγής, φύλου ή ηλικίας.

Ο πλανητάρχης τα πάει καλά με τις μπίζνες, δεν τα πάει όμως καλά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξεκίνησε τη θητεία του υποσχόμενος τείχος στο Μεξικό και τη συνεχίζει καταπατώντας κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας και κοινωνικής ευαισθησίας. Κατά καιρούς τού έχουν προσάψει πολλά: Οτι είναι μισογύνης, ρατσιστής, ξενοφοβικός, λαϊκιστής, επικίνδυνος, με τον ίδιο να κάνει ό,τι μπορεί για να τους επιβεβαιώσει. Στη λίστα ας προστεθεί ότι ο πρόεδρος της Αμερικής δεν έχει ιδέα για το ποια είναι η Αμερική και τι σήμαινε για αυτήν η Αρίθα Φράνκλιν.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου