Φιέστα με ΕΝΦΙΑ

18/08/18 • 10:51 | UPD 18/08/18 • 10:51

Newsroom eleftherostypos.gr

Η τραγωδία στο Μάτι Αττικής, που ανέδειξε την αδυναμία της κρατικής μηχανής να προστατεύσει τους πολίτες και την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρισθεί την καταστροφή με υπευθυνότητα και προπαντός με αλήθειες, ακύρωσε και τις φιέστες που ετοίμαζε το Μαξίμου για την «έξοδο από τα Μνημόνια».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η καθημερινότητα των πολιτών είναι σκληρή και η χθεσινή είδηση για την αποστολή των σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ σε 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων δείχνει το τι πραγματικά ισχύει στην οικονομία.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ γιατί ήταν ένας «άδικος φόρος που δεν διορθώνεται», τον μονιμοποίησε και τον αύξησε για περίπου 1.000.000 υπόχρεους. Είναι σαφές ότι το αφήγημα του Μαξίμου περί τέλους της λιτότητας είναι ένα ακόμη fake news. Το μνημονιακό πρόγραμμα που ολοκληρώνεται στις 21 Αυγούστου ισοδυναμεί με το τέλος των υποχρεώσεων των δανειστών να χρηματοδοτήσουν ξανά τη χώρα μας.
Για τους πολίτες τα μνημονιακά μέτρα όχι μόνο παραμένουν, όπως αντιλαμβάνονται τώρα με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα ενταθούν στη διετία 2019-2020.

Πολύ απλά «τα μέτρα δεν φεύγουν» στις 21 Αυγούστου. Αντιθέτως οι δανειστές πέτυχαν το ακατόρθωτο γνωρίζοντας ότι απέναντί τους στεκόταν μία κυβέρνηση που νοιαζόταν μόνο για τη διατήρησή της στην εξουσία: «έδεσαν» την Ελλάδα με βαρύτατες οικονομικές δεσμεύσεις, έλαβαν ως εγγύηση για τα δάνειά τους την κρατική περιουσία του υπερταμείου έναντι 25 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν ανέλαβαν καμία χρηματοδοτική υποχρέωση!
Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει και οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν ψηφίσει τη μείωση των συντάξεων κατά 18% από τον προσεχή Δεκέμβριο και την περικοπή του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Οι αγορές δεν εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα κρατώντας τα επιτόκια πάνω από το 4,2% όταν η Πορτογαλία δανείζεται με κόστος κάτω του 2%. Η υπερφορολόγηση συνεχίζεται προκειμένου να συντηρηθεί το κομματικό κράτος που διαρκώς ενισχύεται με προσλήψεις ημετέρων.

Με τα μέτρα που έρχονται όπως και με την υποχρέωση της Ελλάδας να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και το 2022 δεν μπορούν να στηθούν φιέστες.

Μόνο το σύστημα του Μαξίμου μπορεί να γιορτάζει επειδή κρατά τις καρέκλες του μόνο που η ατμόσφαιρα και εκεί το τελευταίο διάστημα είναι βαριά. Το τέλος πλησιάζει και η τιμωρία από το λαό θα είναι σκληρή.

ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥ

Ορισμένοι συνάδελφοί που έχουν προσκολληθεί στο σύστημα Μαξίμου δεν γνωρίζουν το ρητό ότι «απεχθέστερος από το δήμιο είναι ο βοηθός του».

Αυτόκλητοι υπερασπιστές της κυβέρνησης χάβουν ό,τι τους πασάρουν και ασκούν κριτική στον Ελεύθερο Τύπο φωνάζοντας «φέρτε μας το SMS».

Εδώ κοτζάμ Τσέρνομπιλ έκρυψαν οι δημοσιογραφικοί τους δάσκαλοι, στο SMS του Μαξίμου θα κολλήσουν;
Σε όλη την Αμερική οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν ξεσηκωθεί κατά της πολιτικής του Τραμπ να συκοφαντεί εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης βαπτίζοντας «fake news» τις πληροφορίες που τον ενοχλούν. Πάνω από 350 εφημερίδες αφιέρωσαν το κύριο άρθρο τους στη συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου καταδικάζοντας τις πρακτικές του Αμερικανού προέδρου να βαπτίζει «εχθρούς του λαού» όσους ασκούν κριτική στην πολιτική του. Η εκστρατεία των αμερικανικών μέσων γίνεται όχι για συντεχνιακούς λόγους αλλά γιατί η τακτική Τραμπ υπονομεύει το τελευταίο στήριγμα των πολιτών, που είναι τα μέσα ενημέρωσης και η δημοσιότητα. Μόνο εδώ στην Ελλάδα έχουμε υπερασπιστές της εκτελεστικής εξουσίας από αυτούς που πρέπει να την ελέγχουν.
Κρίμα που δεν τους έχει ο Τραμπ στο επιτελείο του. Αλλά δεν θα ασχοληθούμε άλλο μαζί τους.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου