Ακολουθούν το έγκλημα αντί να το προλαμβάνουν

18/08/18 • 08:44 | UPD 18/08/18 • 08:44

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο 25χρονος Νίκος δεν έχασε τη ζωή του επειδή «πήγαινε γυρεύοντας», ούτε επειδή βρέθηκε σε κάποια κακόφημη ή ερημική τοποθεσία μακριά από την πόλη.

Hταν μαζί με την κοπέλα του, βράδυ καλοκαιριού, σε ένα από τα δημοφιλέστερα και πλέον τουριστικά σημεία της Αθήνας, στο Λόφο του Φιλοπάππου, μια ανάσα από την καρδιά της πρωτεύουσας. Δυστυχώς, όμως, περιοχές όπως η Ακρόπολη, ο Λόφος του Φιλοπάππου και το Πεδίον του Αρεως έχουν γίνει ορμητήριο αδίστακτων συμμοριών, με το οργανωμένο κράτος να αδυνατεί να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αστυνόμευσης, ικανό να προλαμβάνει το έγκλημα και όχι να το ακολουθεί.

Η αποτυχία του σχεδίου αστυνόμευσης που προσφάτως είχε εκπονηθεί από το υπ. Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. (Μάρτιος ’18) καταγράφεται στους αυξημένους αριθμούς επιθέσεων, ενώ αποτελεί και ομολογία από τα πλέον επίσημα χείλη. Χθες ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε την αναβάθμιση του υπάρχοντος σχεδίου, παραδεχόμενος έτσι τα κενά και τις αδυναμίες που παρουσιάζει το υπάρχον. Η αυτοψία της φυσικής ηγεσίας του Σώματος στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης μπορεί να δείχνει μια διαφορετική φιλοσοφία, όμως θα παραμείνει κενή ουσίας αν δεν συνοδεύεται με άμεσα, δραστικά μέτρα για τη σοβαρή και αποτελεσματική αστυνόμευση του κέντρου. Αυτό σημαίνει έντονη αστυνομική παρουσία έτσι ώστε να αποθαρρύνονται οι δράστες και να νιώθουν ασφαλείς οι πολίτες.

Η ενίσχυση του αριθμού των πεζών περιπολιών πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, όπως και η επιμήκυνση του ωραρίου περιπολιών. Δεν είναι δυνατόν οι πεζές περιπολίες να έχουν βάρδιες που τελειώνουν στις 11 (!) το βράδυ, αλλά ούτε και να γίνονται ανεκτές οι γνωστές «διευκολύνσεις» με διάθεση αστυνομικών δυνάμεων σε vip στόχους σε βάρος της δημόσιας ασφάλειας.

Η αποτυχία του μοντέλου Τόσκα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πατάξει την εγκληματικότητα και η ανοχή που επιδεικνύουν στην παραβατικότητα τύπου Ρουβίκωνα οδηγούν την κοινωνία σε απόγνωση. Ολοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μηδέ εξαιρουμένων του Δήμου της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.