Τα νησιά δεν είναι καρτ ποστάλ

17/08/18 • 15:05 | UPD 17/08/18 • 15:05

Χάρηκε ο Αλέξης Χαρίτσης και έστειλε μέσω twitter τα συγχαρητήριά του για τη διάκριση που κατέκτησε η Τήλος, αφού το υβριδικό project TILOS εγκρίθηκε πρώτο μεταξύ 80 ευρωπαϊκών προτάσεων και λαμβάνει 11 εκατομμύρια ευρώ.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Πράγματι, πολύ σημαντική και η διάκριση και το πρόγραμμα και τα χρήματα. Ομως θα ήταν ακόμα καλύτερα αν οι κάτοικοι στην Τήλο, όπως και στους Λειψούς και την Κάσο, είχαν μια πιο εύκολη καθημερινότητα. Αν δηλαδή απολαμβάνουν πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες, όπως ακριβώς και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων της ηπειρωτικής χώρας.

Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στα τρία νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υποκατάστημα τράπεζας, μετά την απόφαση του μοναδικού πιστωτικού ιδρύματος που είχε μείνει να αναστείλει μερικώς τη λειτουργία του από 14 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι για μια απλή συναλλαγή θα πρέπει να μεταβαίνουν π.χ. από τους Λειψούς στη Λέρο. Οι δήμαρχοι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο υπ. Ναυτιλίας, η ΚΕΔΕ έκανε παρέμβαση για το θέμα, ενώ δράση ανέλαβε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το ωραίο μάλιστα είναι ότι ενημερώθηκαν για τα καθέκαστα λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Αμυνας από την ακριτική Κάρπαθο, όπου είχαν βρεθεί για τον εορτασμό του 15Αύγουστου. Αλλά έτσι γίνεται συνήθως. Οταν τα φώτα μιας επίσημης επίσκεψης σβήσουν (ο πρωθυπουργός πέρασε το Πάσχα στην Τήλο), ή όταν η τουριστική περίοδος κλείνει, η πραγματικότητα επιστρέφει ακάθεκτη. Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας, αλλά δυστυχώς, όσες φορές και αν το επαναλάβουμε, θα μένει φράση κενού περιεχομένου αν δεν συνοδεύεται με γενναίες δράσεις και πράξεις. Είτε από την πλευρά της Πολιτείας είτε της επιχειρηματικότητας.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα νησιά μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Από τις προβληματικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, μέχρι την έλλειψη γιατρών και υποδομών, ακόμα και τη λειψυδρία. Τελευταίο πλήγμα που δέχθηκε ο νησιωτικός κόσμος είναι η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία δεν αναπληρώνεται από το μεταφορικό ισοδύναμο, όπως έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι οι υπουργοί. Κάποια στιγμή θα πρέπει η προστασία της νησιωτικότητας, που προβλέπεται από το Σύνταγμα, να αποτυπωθεί εμπράκτως και στην πράξη. Ακόμα και με το ζόρι.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου