Το καθεστώς του Μαξίμου δεν αντέχει τα Μέσα Ενημέρωσης

17/08/18 • 14:56 | UPD 17/08/18 • 14:56

Ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει μπει στο στόχαστρο του Μαξίμου με αφορμή τα αποκλειστικά ρεπορτάζ με τα οποία αναδείξαμε πολλά σκοτεινά σημεία της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Όταν οι συντάκτες μας αποκάλυψαν το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας από το οποίο προέκυπτε ότι η επιχείρηση ανέλκυσης θυμάτων είχε ξεκινήσει από τις 19:08 της μαύρης Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορούσε τον Ελεύθερο Τύπο για «τυμβωρυχία». Όμως ούτε αυτός ούτε κάποιος άλλος από το Μαξίμου δεν έχει πει επισήμως τι ώρα βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί, γιατί ξέρουν ότι σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές ευθύνες αλλά και ποινικές.

Την Κυριακή ο «Ε.Τ.» δημοσίευσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τα γραμμιτζίδικα SMS του Μαξίμου προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός προσέφυγε στην ΕΣΗΕΑ επειδή επιμείναμε στο ρεπορτάζ μας και αντιπαρήλθαμε της διάψευσής του!

Οι επιθέσεις που γίνονται από την κυβερνητική εξουσία είναι τιμή μας και παράσημο για την ιστορία της εφημερίδας μας. Εμείς συνεχίζουμε τις αποκαλύψεις και αυτοί ας μείνουν με την προπαγάνδα τους.

Εμείς θα αναδεικνύουμε τις πτυχές της τραγωδίας και αυτοί ας υπερασπισθούν τα ψέματά τους. Τις «ασύμμετρες απειλές», τις οποίες επικαλέσθηκε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη του Συντονιστικού και οι οποίες αποδείχθηκαν ότι ήταν ένας αγρότης που με εγκληματική αμέλεια έβαλε φωτιά στο χωράφι του. Τις δηλώσεις των υπουργών ότι δεν υπήρξαν επιχειρησιακά λάθη, τις αλληλοκατηγορίες των κρατικών αξιωματούχων για την αδράνειά τους, τον κυνισμό τους απέναντι σε 96 ψυχές.

Ωστόσο δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στις προσπάθειες φίμωσης των δημοσιογράφων και καταπάτησης της ελευθερίας του Τύπου. Εχουμε ήδη προαναγγείλει από την Τρίτη 14 Αυγούστου (στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος) ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» θα προσφύγει στην ΕΣΗΕΑ και σε κάθε διεθνή οργανισμό για την ελευθερία Τύπου ώστε να καταγγείλει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φιμώσει τους δημοσιογράφους και να λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης.

Η λογική που επικρατεί στο Μαξίμου είναι ότι όποιος αποκαλύπτει τις ολιγωρίες, τα λάθη και τα ψέματα της κυβέρνησης είναι «εχθρός». Το επιτελείο του κ. Τσίπρα επιτίθεται στα μέσα ενημέρωσης κατά τα πρότυπα του Τραμπ.

Μόλις χθες εκατοντάδες αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευσαν κύρια άρθρα με βασικό σύνθημα «εχθροί κανενός» απαντώντας στις φραστικές επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου κατά των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος χαρακτηρίζει κατά βούληση ως ψεύτικες ειδήσεις (fake news) όταν ένα μέσο ενημέρωσης δημοσιεύει πληροφορίες που δεν του αρέσουν.

«Εχουμε σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν πρόεδρο ο οποίος επινόησε ένα σύνθημα σύμφωνα με το οποίο όποιο ΜΜΕ δεν υποστηρίζει ανοικτά την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι “εχθρός του λαού”», έγραψε χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο της η Boston Globe.

Οι New York Times, που αποτελούν συχνά στόχο του προεδρικού υβρεολογίου, δημοσίευσαν ένα σύντομο κύριο άρθρο υπό τον τίτλο, με κεφαλαία γράμματα, «Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ», υπενθυμίζοντας πως ο λαός έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική στον Τύπο.

«Ομως το να επιμένετε ότι οι αλήθειες που δεν σας αρέσουν είναι “fake news” είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία», έγραψαν σχετικά οι Times.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία μέχρι την Ελλάδα η τακτική είναι ίδια. Εμείς θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου και είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε στο πλευρό μας όχι μόνο τους αναγνώστες μας αλλά κάθε δημοκρατικό πολίτη που απεχθάνεται τις καθεστωτικές πρακτικές του Μαξίμου.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου