Εκ των υστέρων προφήτες

16/08/18 • 11:52 | UPD 16/08/18 • 11:52

Τέτοια αυτo-αποθέωση δύσκολο να μην τη θαυμάσεις. Είναι τόσο εκκωφαντική και άμετρη, που εντυπωσιάζεσαι από την παντελή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Από την ώρα που οι δύο Ελληνες αξιωματικοί μας επέστρεψαν στην πατρίδα, το κυβερνητικό επιτελείο δεν σταματά να απαριθμεί τις κινήσεις που έκανε και οι οποίες οδήγησαν –σύμφωνα με τους ίδιους– στην υποχώρηση Ερντογάν.

Eνας από τους λόγους που προτάσσουν είναι ότι διατήρησαν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Το λένε οι άνθρωποι που πριν ένα μήνα σταύρωναν την Ντόρα Μπακογιάννη επειδή αποφάσισε να παραστεί στην ορκωμοσία Ερντογάν.

Η πρώην υπ. Εξωτερικών έχει μακρά εμπειρία και μεγαλύτερη υπομονή. Οταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος την κατηγόρησαν για συμμετοχή σε φιέστες, εκείνη όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά επέμενε στην πολιτική των γεφυρών επικοινωνίας, η οποία υπηρετείται με πολλούς τρόπους και σε διάφορα επίπεδα, από πολιτικούς ανεξαρτήτως παρατάξεων που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση ενός εθνικού θέματος. Ομως, η εθνική συναίνεση δεν ήταν ποτέ το φόρτε του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ας πάμε παρακάτω.

Επαίρεται λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση, με χθεσινό της non paper, ότι η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ήταν αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης και στοχευμένης στρατηγικής. Αν εξαιρέσουμε την ελληνική διπλωματία, η οποία σε δύσκολους καιρούς έχει αποδείξει το υψηλότατο επίπεδό της, οι χειρισμοί των ελληνοτουρκικών από το Μαξίμου, τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν επιεικώς ανεπαρκείς.

Από την άστοχη πρόβλεψη Τζανακόπουλου για ένα «συνηθισμένο γεγονός», μέχρι τον χαρακτηρισμό του Ερντογαν ως «σουλτάνου» και «τρελού» και έως τις δηλώσεις υπουργών μόλις μερικά 24ωρα πριν. Οπως του Π. Καμμένου για τον ρόλο του Ερντογάν και του Φώτη Κουβέλη ότι μπορεί οι δύο αξιωματικοί να εξαντλήσουν το 18μηνο προφυλάκισης.

Αν κάποιος διαβάσει όλο το λιβανιστήρι της κυβέρνησης στον εαυτό της, θα δει ότι άφησαν για το τέλος τον πιο σημαντικό λόγο απ’ όλους, που δεν είναι άλλος από την τεταμένη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η χώρα βρίσκεται άγρια στριμωγμένη, η οικονομία της κατρακυλά και ο Τραμπ τής έχει κηρύξει πόλεμο. Ο Ερντογάν έπρεπε να βρει κάποια χαραμάδα συνεννόησης και την άνοιξε με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων. Την άνοιξε ακόμα περισσότερο, όταν λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι αποφυλακίζεται και ο Τανέρ Κιλίτς, ο τοπικός πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας που κρατείτο επί ένα χρόνο ως γκιουλενιστής. Η Μπακογιάννη προβλέπει ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει και τον πάστορα Μπράνσον. Ιδωμεν.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου