Το μόνο πλαστό είναι η… αλήθεια του Μαξίμου

13/08/18 • 16:06 | UPD 13/08/18 • 16:06

Είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο εκνευρισμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Κατανοητό. Η χθεσινή αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» για «το SMS της μακάβριας προπαγάνδας» δημιούργησε τριπλό προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΣ ξεκινήσουμε από τα ήσσονος σημασίας για να φτάσουμε στα μείζονος σημασίας. Το πρώτο και μικρότερο πρόβλημα είναι πως χάλασε τη χαλαρότητα των διακοπών που διαβιούν αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

ΤΟ δεύτερο πρόβλημα είναι πως αποκαλύφθηκε η «κεντρική» επικοινωνιακή διαχείριση και το πώς τα στελέχη έπαιρναν γραμμή για να μιλάνε όταν σουλατσάρουν σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες στην προσπάθεια αποποίησης/συγκάλυψης ευθυνών για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

ΤΟ τρίτο πρόβλημα -και ίσως το μοναδικό- που απασχολεί το Μαξίμου είναι η διαρροή του περιβόητου SMS. Γιατί το ότι εκτίθενται για τη μακάβρια και ανάλγητη προπαγάνδα μπορεί να μην τους πειράζει, αλλά το ότι εκτέθηκαν από κάποιο «δικό τους» στέλεχος αποδεικνύει πως οι ημέρες παραμονής στην εξουσία είναι πια μετρημένες. Αυτό ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει πάντοτε. Οταν τα «συστήματα εξουσίας» γίνονται… διάτρητα σημαίνει πως τα συντροφικά «μαχαιρώματα» δίνουν και παίρνουν. Σημαίνει ότι όλοι λαμβάνουν θέση για την επόμενη μέρα.

ΤΟ Μαξίμου, όμως, στην πραγματικότητα θα έπρεπε να προβληματίζεται για κάτι άλλο πολύ πιο σοβαρό, το οποίο δυστυχώς δεν τους απασχολεί καθόλου. Το μεγάλο πρόβλημα δεν θα έπρεπε να είναι το γραμμιτζίδικο SMS που εστάλη, αλλά το SMS και οι ειδοποιήσεις που δεν εστάλησαν από τον κρατικό μηχανισμό προς όσους βρίσκονταν στο Μάτι την ώρα της καταστροφής, ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να σωθούν.

ΤΩΡΑ, όσον αφορά στην απάντηση του γραφείου Tύπου του πρωθυπουργού προς τον «Ελεύθερο Τύπο», πραγματικά θα περίμενα κάτι πιο έξυπνο πέρα από ύβρεις και απειλές του στιλ «η απάντηση θα δοθεί στις κάλπες». Ο «Ελεύθερος Τύπος» δεν είναι κόμμα, είναι μέσο ενημέρωσης. Δεν πρόκειται να αναμετρηθεί στις κάλπες με τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό θα έπρεπε να απαντούν στην αποκάλυψη και όχι να ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πολύ καλά πως εκείνοι συνέγραψαν και έστειλαν το SMS. Και γνωρίζουν πολύ καλά πως όσα περιγράφονται στο SMS τα έχουν ήδη ακολουθήσει πιστά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, αν κάτι είναι «κακότεχνο και βλακώδες», όπως αναφέρουν, είναι η ίδια η τακτική τους.

ΑΛΗΘΕΙΑ, γιατί δεν μας λέει ο Αλέξης Τσίπρας. Τελικά όλα έγιναν καλώς εκείνη τη μοιραία Δευτέρα; Γιατί αυτό υποστήριζε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και το πρωθυπουργικό γραφείο μέχρι που τα ψέματα κατέρρευσαν και άρχισαν οι «αποκεφαλισμοί» ανευθυνοϋπεύθυνων. Αλλά πώς να τρέξουν να συγκαλύψουν όλα όσα έκαναν επικοινωνιακά. Ξεκινώντας από το κυριότερο: ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί πριν φύγει από τη Βοσνία για έναν πολύ απλό λόγο, γιατί αν δεν ήξερε πως υπήρχαν θύματα δεν θα ερχόταν… τρέχοντας πίσω στην Αθήνα. Και αφού έκαναν εκείνη την απίστευτη fake σύσκεψη μπροστά στις κάμερες έπρεπε να εφευρίσκουν κάθε φορά και ένα μεγαλύτερο ψέμα για να κρύβουν το προηγούμενο.

ΑΣ θυμηθούμε κάτι, όμως, για να δούμε και το ποια είναι η αλήθεια. Οταν ο «Ελεύθερος Τύπος» κατήγγελλε τον Βαρουφάκη, το Μαξίμου απαντούσε πως «σώζει τη χώρα». Οταν ο «Ελεύθερος Τύπος» έγραφε πως ή θα πάμε σε Grexit ή σε νέο μνημόνιο το Μαξίμου έλεγε πως… καταστροφολογούμε. Οταν ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυπτε τις συριζαϊκές μπίζνες Παππά – Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, η πρώτη απάντηση του Μαξίμου μιλούσε για… επενδυτές και αγροτικά προϊόντα, τώρα πλέον όλη Ελλάδα έχει καταλάβει τι μπίζνες γίνονταν. Και υπάρχουν ένα σωρό άλλα θέματα, τα οποία έχει διαψεύσει το Μαξίμου. Αλλά επιβεβαιώθηκαν από την πραγματικότητα. Και αυτό είναι που μετράει…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap