Δεν ξέρουν τι λένε!

09/08/18 • 15:35 | UPD 09/08/18 • 15:35

«Δεν έχετε παράπονο, κάθε μέρα όλο και κάποιος υπουργός λέει τις ανοησίες του για να έχετε να γράφετε!».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η κουβέντα σε καφενείο της Ιστιαίας από κατοίκους της περιοχής που δεν μπορούν πια να καταλάβουν τις διαστάσεις που έχει πάρει η κυβερνητική αναλγησία γύρω από την καταστροφή της Ανατολικής Αττικής.

Τη Δευτέρα, ο ένας υπουργός τα είχε βρει όλα καλά, αλλά, όπως είπε, απλώς οι νεκροί θόλωσαν την επιτυχία της κυβέρνησης, προχθές η Δούρου ήταν μέσα στα χαμόγελα στη σύσκεψη του Λαυρίου υπό τον πρωθυπουργό, που κάνει διακοπές χίλια μέτρα μακριά από το Συνεδριακό Κέντρο, χθες ήταν η σειρά του Κουβέλη να παραβγεί στην κούρσα τoυ εξευτελισμού δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι «αντιλαμβάνεται τον πόνο των θυμάτων στο Μάτι αλλά στις 21 Αυγούστου βγαίνουμε από τη μνημονιακή περίοδο».

Το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα θρηνεί για την εκατόμβη νεκρών από τη φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά και εκατοντάδες οικογένειες νεκρών ή εγκαυματιών δεν έχουν διάθεση για να γιορτάσουν την «καθαρή έξοδο» είναι μία μικρή λεπτομέρεια για τους υπουργούς που έχουν βαλθεί να τρελάνουν τον κόσμο με την αλαζονεία και τη μανία τους για την καρέκλα.

Ακόμη και εκεί όμως λένε ψέματα. Η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα Mνημόνια, αλλά μόνο οι δανειστές, που δεν πρόκειται να ξαναδανείσουν τη χώρα μας με φθηνά επιτόκια. Τα Mνημόνια θα συνεχισθούν για τους πολίτες και μάλιστα οι δεσμεύσεις που ανέλαβε με την υπογραφή και την ψήφο του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας θα είναι δυσβάστακτες τα επόμενα χρόνια.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες που απεντάχθηκαν από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης χωρίς να αναλάβουν εκ των προτέρων υποχρεώσεις για τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση ΣYΡIZA-ΑΝ.ΕΛ. έχει υπογράψει την εφαρμογή σκληρών μέτρων άνω των 5,4 δισεκατομμυρίων για τη διετία 2019-2020 και την υποχρέωση υψηλών πλεονασμάτων 3,5% έως και το 2022.

Αυτό είναι το κόστος αναξιοπιστίας του Τσίπρα που επέβαλαν οι δανειστές και θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι με τη μείωση των συντάξεων κατά 18% τον προσεχή Δεκέμβριο και το σύνολο των φορολογουμένων από το 2020 με την προγραμματισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ.

Αλλωστε όλοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα θα είχε πετύχει την καθαρή έξοδο από τις αρχές του 2015 εάν δεν είχε μεσολαβήσει το «ατύχημα» Τσίπρα -Βαρουφάκη. Τα στελέχη του ESM, που δανείζουν τη χώρα, υπολογίζουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τη ζημιά από το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ ο λογαριασμός θα πληρωθεί ακριβά από τους πολίτες έως το 2060.

Ο κ. Κουβέλης είναι προφανές ότι τα γνωρίζει αυτά αλλά πνίγει τις ενοχές του για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά με τις χαρές της υπουργικής του καρέκλας. Ωστόσο οι πολίτες ξέρουν καλύτερα ότι έχουν πληρώσει ακριβά την περίοδο Τσίπρα. Εάν έχει αντίρρηση ας κάνει μία βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας και θα καταλάβει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. υπέγραψε δύο νέα Μνημόνια και είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι βγάζει τη χώρα από τη λιτότητα. Επιπλέον το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την απαράδεκτη διαχείριση της καταστροφής στην Αττικής έχει αποδυναμωθεί πολιτικά καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2012, περιορίζουν τη διαπραγματευτική του δύναμη ως προς τη δυνατότητα να μεταθέσει ή να ματαιώσει την εφαρμογή των μέτρων που έχει ψηφίσει.

Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι η σημερινή κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια και δεν προτίθενται να κάνουν χατίρια σε έναν πρωθυπουργό που δεν μπορεί να αντικρίσει τους πολίτες του χωρίς την παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Για αυτό άλλωστε και οι κάτοικοι της Ιστιαίας όταν ακούν ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια χασκογελούν και απευθύνουν ένα απλό ερώτημα προς τους κυβερνώντες: «Από τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ πότε βγαίνουμε;».

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap