Τσίπρας επαναλαμβανόμενος

08/08/18 • 15:14 | UPD 08/08/18 • 15:14

«Προφανώς πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ένα φαινόμενο βεβαίως που δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Ας είναι αυτοί οι άνθρωποι που χάσαμε οι τελευταίοι. Ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση για την αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών του χωροταξικού σχεδιασμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα». Αλέξης Τσίπρας 16 Νοεμβρίου 2017, μετά τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας.

«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί από εδώ και στο εξής να γίνεται ανεκτό. Οτιδήποτε καταστρέφει δάση και ακρογιαλιές, οτιδήποτε εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς. Είναι χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές. Για τον λόγο αυτό, αναλαμβάνουμε δράση άμεσα. Η πρόθεσή μας είναι σαφής. Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση. Σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον, και –δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω– τον σεβασμό στη ζωή των κατοίκων τους. Και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε το “ποτέ ξανά” να μην είναι ένα σύνθημα της στιγμής». Αλέξης Τσίπρας, 7 Αυγούστου 2018.

Και στις δύο εθνικές τραγωδίες, στις πλημμύρες της Μάνδρας και στην πυρκαγιά στην αν. Αττική, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε πουθενά ευθύνες και παραλείψεις υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων. Και τις δύο φορές έριξε το ανάθεμα στον κακό χωροταξικό σχεδιασμό, τον οποίο κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Χθες μάλιστα από το Λαύριο ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του. «Ανέλαβα ακόμη και ευθύνες που ενδεχομένως να μη μου αναλογούν», είπε, ζητώντας προφανώς από τον λαό να υποκλιθεί στην πολιτική γενναιοδωρία του.

Μίλησε για «πιθανά» λάθη, δεν είπε κουβέντα για επιχειρησιακές ευθύνες, παρά μόνο αρίθμησε 20 παρεμβάσεις, τις οποίες έχουμε ακούσει ξανά είτε από τον ίδιο, είτε από τους υπουργούς του. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, η επανάληψη δεν είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, αλλά μήτηρ πάσης παθήσεως.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap