Τουρισμός: Μια φούσκα έτοιμη να σκάσει

08/08/18 • 13:21 | UPD 08/08/18 • 13:21

Η άνοδος του ελληνικού τουρισμού την τελευταία 10ετια είναι εντυπωσιακή, τα νούμερα των επισκεπτών που έρχονται στην χώρα μας εξωπραγματικά και τα έσοδα για την ελληνική οικονομία σε μεγάλο βαθμό σωτήρια.

  • Save
Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης

Ωραίο πράγματα να αυτοαποθεωνόμαστε για την επιτυχία μας, επίσης όμως πιο ωραίο και να προετοιμαζόμαστε για της συνέπειες αυτής. Κάποιος επιτέλους πρέπει να βγει και να πει πως ο ελληνικός τουρισμός είναι ένα ψαροκάικο στον ωκεανό που τυγχάνει να έχει ταξιδέψει τον μισό Ατλαντικό Ωκεανό γιατί πολύ απλά δεν συνάντησε φουρτούνες.

Άβολα λόγια τα παραπάνω, ε; Ξέρω υπάρχει κόσμος εκεί έξω που θα δυσαρεστηθεί κατηγορώντας με για μεμψιμοιρία αλλά και για… αντικυβερνητική προπαγάνδα. Ας δούμε όμως τα πράγματα με νηφαλιότητα σε ένα πρελούδιο αναλύσεων που θα ακολουθήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Λόγω του AIRBNB, όλα τα νησιά, υπερδιπλασίασαν -τουλάχιστον- την δυνατότητα φιλοξενίας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτό όμως δεν συνοδεύτηκε και με αντίστοιχη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, και βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους τουρίστες και τους μόνιμους κατοίκους.

Κάκιστοι δρόμοι, ανεπαρκείς υπηρεσίες (ουρές στα ΑΤΜ, τα σούπερ μάρκετ και τα πλοία της γραμμής), ελλείψεις προϊόντων, ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα ύδρευσης και φυσικά ανεπάρκεια διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι λίγα μόνο από τις καθημερινές δυσκολίες στους τουριστικούς προορισμούς.

Την ίδια ώρα η απουσία των ελεγκτικών υπηρεσιών φέρνουν Έλληνες και ξένους τουρίστες αντιμέτωπους με την καιροσκοπική αισχροκέρδεια ορισμένων επαγγελματιών του τουρισμού.

Η στην πράξη ακύρωση των POS δεν συμβαίνει μόνο στην Μύκονο, όπως διακινείται τα τελευταία 24ωρα. Τόσο στη Σέριφο όσο και στα άλλα νησιά, η δικαιολογία «δεν δουλεύει το Ίντερνετ και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το μηχανάκι» είναι καθημερινή, με τους πελάτες να είναι καλόπιστοι γιατί βλέπουν τις αποδείξεις να κόβονται κανονικά. Έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα Αυγούστου για να γίνουν αντιληπτά τέτοια φαινόμενα, μαζί με τις περιπτώσεις των POS από την Βουλγαρία και άλλες χώρες…

Εν κατακλείδι η χώρα εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά μια ευνοϊκή συγκυρία (καταβαράθρωση του τουρκικού τουρισμού) για να κάνει μια αρπαχτή. Κανένα σχέδιο και δυστυχώς ουδεμία πρόβλεψη και πρόνοια για το μέλλον. Στα επόμενα χρόνια θα σκάσει η φούσκα του τουρισμού, όλοι μας θα αναρωτιόμαστε τι πήγε λάθος και ποιες διεθνείς συνωμοσίες επιβουλεύτηκαν και γονάτισαν την βάρια βιομηχανία της Ελλάδας.

Αν έστω για μία φορά ήμασταν προμηθείς αντί για επιμηθείς, τότε η Ελλάδα να ήταν ένα κανονικό κράτος…

Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook

Copy link
Powered by Social Snap