Σόσιαλ μίντια και ενημέρωση

06/08/18 • 15:28 | UPD 06/08/18 • 15:28

Είδαμε, διαβάσαμε και ακούσαμε πολλά όλες αυτές τις ημέρες. Τόσα που είναι αδύνατο για τον μέσο πολίτη να ελέγξει την αξιοπιστία, την προέλευση και τον σκοπό τους.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Στον βαθμό που αυτό αφορά τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, ο έλεγχος είναι κατά γενική ομολογία πιο εύκολος, αφού η σχέση ανάμεσα στο Μέσο και τον πολίτη δεν είναι ευκαιριακή. Ο αναγνώστης/ακροατής/τηλεθεατής έχει δοκιμάσει και σε «καιρό ειρήνης» την εγκυρότητα του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ και την ποιότητα του δημοσιογραφικού λόγου του Μέσου που έχει επιλέξει για την ενημέρωσή του. Τι γίνεται όμως όταν για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μοναδική πηγή πληροφόρησης είναι τα σόσιαλ μίντια; Εδώ τα πράγματα ζορίζουν άσχημα.

Οσο πιο μεγάλο και δραματικό το γεγονός που εξελίσσεται, όπως ήταν και είναι η φονική πυρκαγιά στην ανατολική και δυτική Αττική, τόσο περισσότερο δοκιμάζονται τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και οι χρήστες τους. Οπως επεσήμανε μιλώντας στον Σκάι ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ειδικός αναλυτής κοινωνικών δικτύων, πριν από μερικά χρόνια η μοναδική ενημέρωση του κόσμου ήταν δυνατή από κανάλια και εφημερίδες. Πλέον, όμως, έγιναν μίντια οι ίδιοι οι χρήστες. Ετσι είχαμε φαινόμενα καιροσκοπισμού και προσπάθειες εξαπάτησης από κακόβουλους που έδιναν ψεύτικους λογαριασμούς συγκέντρωσης χρημάτων για τους πυροπλήκτους ή αφελείς αναρτήσεις με φωτογραφίες που καμία σχέση δεν είχαν με τις πυρόπληκτες περιοχές.

Από την άλλη, όμως, υπήρξε και μια πρωτοφανής κινητοποίηση για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για παροχή εθελοντικής εργασίας και για on line ενημέρωση με τις ανάγκες που προέκυπταν και με χρηστικές πληροφορίες για τους κατοίκους που δεν ήξεραν πού να αποταθούν τις πρώτες δραματικές ώρες και μέρες. Αστραπιαία ήταν και η δημιουργία της Ανοιχτής Βάσης Δεδομένων για τους αγνοουμένους, όταν ακόμα τα αρμόδια υπουργεία δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Προς τα πού λοιπόν γέρνει η πλάστιγγα; Το πρόσημο είναι θετικό, λέει ο αναλυτής. Θα συμφωνήσουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φιλοσοφία του μαχαιριού. Με ένα μαχαίρι μπορείς να κόψεις μια φέτα ψωμί ή να μαχαιρώσεις έναν άνθρωπο. Εξαρτάται από τον χρήστη.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου