Τόσο… υπάλληλοι;

06/08/18 • 15:18 | UPD 06/08/18 • 15:18

Δεν θα είναι ωραίο. Aλλά πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Θεωρώ πως οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης -αφού έχουμε δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης και ακόμα δεν έχουμε γίνει Σοβιετία- μπορεί να γράψει και να πει από τη δική του οπτική γωνία το πώς αντιλαμβάνεται γεγονότα, πράγματα, καταστάσεις. Είναι δικαίωμά του.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΔΕΝ έχει όμως κανένα μέσο ενημέρωσης δικαίωμα να καθυβρίζει άλλα μέσα ενημέρωσης που τυχόν έχουν διαφορετική οπτική γωνία. Και είναι ακόμα πιο χυδαίο να καθυβρίζουν μέσα ενημέρωσης όχι για την πολιτική τους θέση, αλλά για το ρεπορτάζ τους.

ΤΩΡΑ ξαφνικά ασχολούνται με τα αυθαίρετα. Ασχολούνται με τα αυθαίρετα που θα «γκρεμιστούν» μαζί με νοοτροπίες. Σοβαρά; Πού ήταν τόσα χρόνια; Ενάμισι εκατομμύριο αυθαίρετα σε όλη τη χώρα τα έχτισε η διαπλοκή; Πλάκα μας κάνουν; Νομίζουν πως οι πολίτες είναι τόσο ηλίθιοι ή δεν βλέπουν μπροστά τους καθώς υπηρετούν ως… υπαλληλίσκοι την εξουσία; Εκείνοι που υποτίθεται πως υπηρετούν την ερευνητική δημοσιογραφία, ας πουν δημόσια τι πιστεύουν. Μόλις ένας υπουργός βγάλει διάψευση σημαίνει ότι το ρεπορτάζ είναι… fake news;

ΑΦΟΥ θέλουν να υπάρξει αντιπαράθεση επιχειρημάτων, ας υπάρξει. Είναι δυνατόν όμως να μην ασχολούνται καθόλου με τους τουλάχιστον 90 νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι; Πού είναι η ερευνητική δημοσιογραφία, συνάδελφε Κώστα Βαξεβάνη; Θα ασχοληθείς και με τον φράχτη της παραθαλάσσιας βίλας του εφοπλιστή στο Σούνιο στην οποία κάνει διακοπές ο πρωθυπουργός; Εκεί, άραγε, υπάρχει «ελεύθερη δίοδος» προς τη θάλασσα;

ΚΑΙ με την πραγματικά «αυθαίρετη» διαπλοκή τι γίνεται; Με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους εργολάβους θα ασχοληθείς; Ή τώρα που είναι «κολλητάρια» με το Μαξίμου κάνει… τζιζ;

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο Ελεύθερος Τύπος είναι… ανάδελφος. Ευτυχώς ο Ελεύθερος Τύπος είναι… ανάδελφος. Με τη διαπλοκή. Ο Ελεύθερος Τύπος ήταν, είναι και θα είναι η εφημερίδα των πολιτών που κινούνται στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ο Ελεύθερος Τύπος κάνει αντιπολίτευση με ρεπορτάζ. Ούτε με θεωρίες συνωμοσίας ούτε με κατά παραγγελία πρωτοσέλιδα.

ΤΙ έγινε; Πείραξαν τόσο πολύ την κυβέρνηση τα ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου για τη fake σύσκεψη του Συντονιστικού και ωρυόταν ο Τζανακόπουλος; Το αυθεντικό σήμα του Λιμενικού που γράφει ότι στις 19.08 της μοιραίας Δευτέρας είχαν ήδη βρεθεί σοροί χάλασε την προπαγάνδα του Μαξίμου πως «έμαθαν» για θύματα μετά τη… σύσκεψη; Αφού έχετε τόσο καλό ρεπορτάζ μέσα από το Μαξίμου, γιατί δεν γράφετε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε πως η χώρα θρηνούσε νεκρούς πριν μπει στο αεροπλάνο για να επιστρέψει από τη Βοσνία;

ΚΑΙ τελικά έγιναν ή δεν έγιναν λάθη στο Μάτι; Ο Τόσκας γιατί παραιτήθηκε αφού γράφατε ότι τα έκανε όλα καλά; Όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και ξηλωθούν κι άλλοι υπουργοί και οι αρχηγοί σωμάτων ασφαλείας εσείς θα ασχολείστε ακόμα με τα αυθαίρετα; Α, ναι. Τότε, θα γράφετε ότι η πρωθυπουργική… ΕΔΕ κατέληξε πως υπήρχαν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό. Και πως ο Αλέξης αλλάζει το κράτος.

ΔΕΝ πειράζει. Βγάλτε όση κακία θέλετε. Σφιχταγκαλιαστείτε με τον Πολάκη, όπως είχατε σφιχταγκαλιαστεί με τον Βαρουφάκη και τη Ζωή που τώρα τους αντιμετωπίζετε ως γραφικούς. Τότε λέγατε πως ο Τσίπρας σκίζει τα μνημόνια, τώρα έχετε φτάσει στο σημείο να λέτε πως δεν υπήρξε… πυρκαγιά και πως για όλα φταίνε τα ντουβάρια από τα αυθαίρετα.

Η ίδια τραγωδία μπορεί να είχε συμβεί και επί κυβέρνησης Ν.Δ. Οσο το κράτος δεν διαχωρίζεται από την κυβέρνηση τέτοιες τραγωδίες θα βιώνουμε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια που δεν τολμάτε να γράψετε. Υπάρχει, όμως, τεράστια διαφορά στην επικοινωνιακή διαχείριση. Γιατί, τώρα ακόμα και με δεκάδες νεκρούς βλέπουμε υπουργούς και εσάς ως… υπαλλήλους να θριαμβολογείτε!

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου