Ώρα 19:08. Η ώρα των ευθυνών

01/08/18 • 11:54 | UPD 01/08/18 • 11:54

Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμεναρχείου Ραφήνας, που εστάλη στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβη τη μοιραία βραδιά της καταστροφής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Δεν σας κρύβουμε ότι από το πρωί χθες δεχθήκαμε δεκάδες μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις από αναγνώστες και πολιτικά πρόσωπα που ήθελαν να συγχαρούν τους ρεπόρτερ της εφημερίδας μας, τη ναυτιλιακή μας συντάκτρια Αναστασία Βαμβακά και τον αστυνομικό μας συντάκτη Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την καθαρή και αποκαλυπτική τους δημοσιογραφία. Κοινή επωδός τους ήταν ότι σε οποιαδήποτε χώρα της Δύσης, εάν υπήρχε τέτοια αποκάλυψη, ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί. Εδώ όμως έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Ας του θυμίσουμε, λοιπόν, τι ήξερε από το απόγευμα της Δευτέρας όταν οι άνθρωποι του Μαξίμου τον κάλεσαν να επιστρέψει από τη Βοσνία άρον άρον:

«Από ώρα 19:08 πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ναυτικό Ομιλο Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Αυτό ανέφερε, με την ιδιότυπη γραμματική, το Λιμεναρχείο Ραφήνας, δίνοντας με ακρίβεια το χρόνο έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης και ανέλκυσης σορών, κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Οι δικαιολογίες του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Σαντορινιού ότι το σήμα εστάλη στο Λιμενικό Σώμα το απόγευμα της Τρίτης 24ης Ιουλίου είναι αστείες. Το Λιμεναρχείο Ραφήνας στο σήμα του αποτύπωσε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του και η ένδειξη είναι σαφής: «Από ώρα 19:08 ξεκίνησαν οι διασώσεις και η ανεύρεση νεκρών».

Τα υπόλοιπα καλό είναι ο κ. Σαντορινιός αλλά και όσοι ακόμη ενεπλάκησαν στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής να τα εξηγήσουν στον εισαγγελέα γιατί κάθε μέρα προκύπτουν νέα στοιχεία από τα οποία αποκαλύπτονται λάθη, ολιγωρίες και πρόθεση συγκάλυψης των υπευθύνων. Ας μας πει επιτέλους ο κ. Σαντορινιός, ο κ. Κουρουμπλής ή έστω ένας που να δηλώνει «υπεύθυνος» τι ώρα βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί από το Λιμενικό. Για να μην μιλήσουμε για την ώρα που τα συνεργεία διάσωσης του ΕΚΑΒ και των λοιπών επίγειων δυνάμεων βρήκαν τα πρώτα θύματα.

Εδώ φτάσαμε στο σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να δηλώνει ότι στη σύσκεψη του Συντονιστικού υπό την προεδρία του πρωθυπουργού ήξεραν για νεκρούς αλλά περίμεναν τον ιατροδικαστή να τους επιβεβαιώσει. Δεν ξέρει ότι η επιβεβαίωση θανάτου μπορεί να γίνει από γιατρό ή ακόμη και πυροσβέστη τη στιγμή της καταστροφής; Ο ιατροδικαστής ερευνά τα αίτια θανάτου αλλά οι κυβερνητικοί ανακαλύπτουν διαρκώς δικαιολογίες που αναδεικνύουν τα ψέματά τους.

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Η ώρα 19:08 θα κυνηγά για πάντα όσους ολιγώρησαν και όσους προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες. Είναι η ώρα που βρέθηκαν οι πρώτες σοροί, είναι η στιγμή που ξεκινούν να τρέχουν οι ευθύνες για όσους έστησαν και συμμετείχαν στο κακοστημένο σόου στο Συντονιστικό Κέντρο τη Δευτέρα το βράδυ παριστάνοντας τους υπεύθυνους όταν οι νεκροί είχαν φτάσει στη θάλασσα.

Η υπεύθυνη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Χθες στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στάθηκε μόνο στις ευθύνες, για τις οποίες επισήμανε ότι θα κάνει τα πάντα για να καταλογισθούν, αλλά έδωσε έμφαση στην επόμενη ημέρα. Μίλησε με θάρρος, δεν κρύφθηκε όταν ρωτήθηκε για το 2007 τονίζοντας ότι και εκεί έγιναν λάθη, αλλά η φωτιά στο Μάτι ήταν μόλις το ένα εκατοστό των πυρκαγιών εκείνης της περιόδου, ανέδειξε τις προτάσεις του για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, αναδασωτέες περιοχές και ρέματα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε ως ο επόμενος πρωθυπουργός, που δεν έχει πρόβλημα να αναλαμβάνει ευθύνες και δεν κρύβεται, όπως ο κ. Τσίπρας, ο οποίος καμώθηκε ότι μίλησε με πληγέντες όταν οι άνθρωποι του γραφείου του ήταν περισσότεροι από τους κατοίκους που είδε. Η υπεύθυνη στάση του Μητσοτάκη δείχνει ότι η Ν.Δ είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα, που όπως φαίνεται από τις παλινωδίες της κυβέρνησης δεν θα αργήσει να έρθει.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου