Το τελευταίο ψέμα του Τσίπρα

31/07/18 • 10:14 | UPD 31/07/18 • 10:14

Μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στο Μάτι ο πρωθυπουργός εδέησε να επισκεφθεί την περιοχή ινκόγκνιτο. Χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, χωρίς να ενημερωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί πλην της ΕΡΤ, χωρίς να συναντηθεί με τους κατοίκους και να ακούσει την οργή τους. Μόνος με τη συνοδεία του Τζανακόπουλου και λοιπών στελεχών του Μαξίμου.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Είναι ιδιαίτερα επώδυνο για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με το λαό του, όμως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αδικηθεί. Αντιθέτως έως τώρα εισέπραττε την ανοχή των πολιτών παρά το γεγονός ότι στην πρωθυπουργική του θητεία φάνηκε πλήρως αναξιόπιστος, φόρτωσε τους φορολογούμενους με νέα Μνημόνια και έκλεισε συμφωνία με τα Σκόπια ερήμην τους.

Όμως η τραγωδία στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής. Οπου κι αν βρεθούμε, όποια παρέα κι αν συναντήσουμε, το μόνο που αντικρίζουμε και ακούμε είναι θυμωμένους πολίτες που αδυνατούν να κατανοήσουν πώς το κράτος άφησε αβοήθητους στις φλόγες δεκάδες ανθρώπους που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στην Ανατολική Αττική το μοιραίο απόγευμα της Δευτέρας την 23η Ιουλίου.

Ο κόσμος αισθάνεται οργή για την κυβέρνηση που αποσυντόνισε πλήρως το κράτος, διόρισε ανίκανους αλλά «ημέτερους» του κόμματος σε θέσεις-κλειδιά και τελικώς διαχειρίσθηκε την κρίση με ψέματα. Πολλά ψέματα, που κορυφώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη σύσκεψη του Συντονιστικού Κέντρου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Οι αποκαλύψεις των διασωστών και στελεχών του ΕΣΥ ότι είχαν ενημερώσει τους ανωτέρους τους από το απόγευμα της Δευτέρας για την ύπαρξη νεκρών εκθέτουν πλήρως τον κ. Τσίπρα για δύο βασικούς λόγους.

Εάν τα στελέχη του Συντονιστικού (υπουργοί, αρχηγοί Πυροσβεστικής και ΕΛ.ΑΣ., περιφερειάρχης και γραμματέας Πολιτικής Προστασίας) ήξεραν για τους νεκρούς και δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, τότε ο κ. Τσίπρας έπρεπε να τους ξηλώσει όλους την επομένη. Αυτό που είδαμε ήταν το Μαξίμου να οργανώνει συνέντευξη στην οποία ο Τόσκας αδυνατούσε να βρει επιχειρησιακό λάθος και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωνε ότι δεν θα άλλαζε καμία από τις ενέργειές του.

Εάν πάλι τα ίδια στελέχη στις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας, που συγκλήθηκε το Συντονιστικό, δεν γνώριζαν αυτά που τους ανέφεραν οι κατώτεροί τους νωρίτερα, τότε πρέπει να αποπεμφθούν γιατί δεν φρόντισαν να λειτουργεί η υπηρεσιακή τους κλίμακα ενημέρωσης.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν έπραξε τα αυτονόητα. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή ανέλαβε φραστικά τις πολιτικές ευθύνες χωρίς βεβαίως να ζητήσει παραιτήσεις αλλά κάλυψε όσους συμμετείχαν στο συντονισμό αναφέροντας αορίστως την ύπαρξη λαθών.

Αυτό το έπραξε για έναν απλούστατο λόγο. Το βράδυ της Δευτέρας όλοι ήξεραν για νεκρούς αλλά κανείς δεν είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Με τη μετάδοση live της συνεδρίασης του Συντονιστικού, οι αυλικοί της κυβέρνησης ήθελαν να πουλήσουν προπαγάνδα κατά τα πρότυπα της Σοβιετίας και όχι να ενημερώσουν ή ακόμη και να προειδοποιήσουν τους πολίτες για το μέγεθος της καταστροφής.
Οι πολίτες όμως δεν συγχωρούν άλλα ψέματα στον πρωθυπουργό, ούτε ανταποκρίνονται στα διχαστικά του μηνύματα και τις τυφλές επιθέσεις.

Εως τώρα πλήρωναν από την τσέπη τους την ανικανότητα του Τσίπρα στην οικονομία αλλά πάει πολύ να πληρώνουν και με τη ζωή τους το ξεχαρβάλωμα της κρατικής μηχανής. Ο πρωθυπουργός μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν μπορεί να σταθείαπό πουθενά. Δεν μπορεί για παράδειγμα να πείσει ότι είναι ικανός στην οικονομία ή την εξωτερική πολιτική όταν η κρατική μηχανή στην οποία προΐσταται δεν απέτρεψε την εκατόμβη θυμάτων και πολύ περισσότερο διαχειρίσθηκε μία καταστροφή με ψέματα. Οι χθεσινές δικαιολογίες του Τζανακόπουλου δεν πείθουν κανέναν.

Οι πολίτες παρακολούθησαν ζωντανά τη fake σύσκεψη του κ. Τσίπρα στο Συντονιστικό. Εκεί άκουσαν απευθείας τα τελευταία ψέματα του πρωθυπουργού, γιατί και ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι έχει να διαβεί μόνο έναν δρόμο. Αυτόν της παραίτησης.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap