Ο Τσίπρας, ο Αμβρόσιος και ο… Θεός

26/07/18 • 12:44 | UPD 26/07/18 • 12:44

Φωτιές –ευτυχώς μεταφορικές– έβαλε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος με ανάρτησή του στο προσωπικό του blog.

Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης

Με ένα μακρόσυρτο κείμενο μόλις… 3.145 λέξεων, το οποίο υπογράφει με «πόνο ψυχής», απέδωσε όλες τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και γενικότερα τις καταστροφές που έπληξαν τη χώρα στην εικασία ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι άθεος και επομένως επισύρει την κατάρα του Θεού! Είναι ο ίδιος μητροπολίτης που πριν από 1.267 μέρες, δηλαδή την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015, χρησιμοποιώντας το ίδιο βήμα, αποκαλούσε «λεβέντη» τον Αλέξη Τσίπρα, δόξαζε τον Θεό γιατί η καρδιά του γέμισε από εθνική περηφάνια και του ευχόταν να είναι ο Χριστός και η Παναγιά μαζί του. Ναι. Τον ίδιο άνθρωπο που τρία χρόνια αργότερα αποκαλούσε άθεο και καταραμένο από τον Θεό.

Η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου ήταν μάλλον… χλιαρή, καθώς θεώρησε «προσωπικές» τις απόψεις του κ. Αμβρόσιου. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ρωτήθηκε σχετικά και επιχείρησε να βάλει ένα όριο στις προσωπικές απόψεις του κ. Αμβρόσιου προσθέτοντας με νόημα ότι «ο Θεός δεν εκδικείται, προτρέπει όλους μας να αγαπάει ο ένας τον άλλον. Δεν είναι τιμωρός». Λίγο πιο σκληρή ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμου, ο οποίος απευθυνόμενος προσωπικά στον μητροπολίτη Καλαβρύτων του είπε: «εξαπολύσατε κήρυγμα μίσους, κήρυγμα αντιχριστιανικό, απάνθρωπο. Φτάνει πια! Δεν είναι ο Χριστός μας, αυτός που τάχα εκφράζετε».

Ηταν οι πρόσφατες δηλώσεις του 80χρονου Αμβρόσιου η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει; Υπενθυμίζεται ότι έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί, ενώ δηλώσεις του οδήγησαν σε μεγάλες αντιδράσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας της Ελλάδας. Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 δημοσίευσε σε προσωπικό ιστολόγιο άρθρο με τίτλο «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι! – Ας μιλήσουμε έξω απ’ τα δόντια: Φτύστε τους!». Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφερόταν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς έναντι των ομοφυλοφίλων και προέτρεπε τους «υγιείς» ανθρώπους να τους αποδοκιμάσουν. Πέρσι είχε καλέσει σε εξέγερση με καμπάνες ενάντια στο νομοσχέδιο για τη ταυτότητα του φύλου. Γενικότερα, έχει χαρακτηριστεί ομοφοβικός, ρατσιστής, ενώ έχει κατηγορηθεί έντονα και για τη στήριξή του σε ακροδεξιές αντιλήψεις, αλλά και στο νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Οι παλινωδίες και ο διχαστικός λόγος του σεβασμιότατου Καλαβρύτων πρέπει να λάβουν ένα τέλος. Και αν ο ίδιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, θα πρέπει να κινήσουν τις απαραίτητες διεργασίες οι υπόλοιποι ιεράρχες. Ο λόγος και το έργο της Εκκλησίας είναι η αγάπη και όχι ο διχαστικός λόγος. Είναι η επούλωση των πληγών των ανθρώπων, ασχέτως θρησκείας και εθνότητας. Η Εκκλησία της Ελλάδας έχει πολλάκις αποδείξει τα αντανακλαστικά αγάπης που διαθέτει. Είτε είναι στην αντιμετώπιση καταστροφών, είτε στη διαχείριση σοβαρών προβλημάτων, όπως το μεταναστευτικό. Με τεράστια αποθέματα αγάπης ταπεινοί ιεράρχες μεταλαμπαδεύουν αγάπη και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο. Είναι τουλάχιστον άδικο η υπεραιωνόβια προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδας να στιγματίζεται από έναν ιεράρχη, ο οποίος πολλές φορές έχει υπερβεί τα όρια…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου