Εγκληματική ανικανότητα

25/07/18 • 10:16 | UPD 25/07/18 • 10:16

Οι στιγμές είναι δύσκολες για όλους και ιδίως για τους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων. Η Ελλάδα πενθεί το χαμό δεκάδων ανθρώπων που είχαν βρεθεί στις παραλίες της Ανατολικής Αττικής για ένα μπάνιο και βρέθηκαν κυριολεκτικώς στο μάτι της καταστροφής. Η οδύνη μεγάλη, ιδίως όταν βλέπει κανείς τις φωτογραφίες με τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς.

Οικογενειάρχες, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά που πέθαναν αγκαλιασμένα μπροστά στις πύρινες φλόγες. Οι ευθύνες για την εθνική τραγωδία τεράστιες, αποτυπώνοντας τη διάλυση του κράτους και την αποτυχία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διάσωσης των εγκλωβισμένων στις περιοχές.
Καταρχάς υποτιμήθηκε το μέγεθος της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκείς πυροσβεστικές μονάδες τις πρώτες κρίσιμες ώρες της καταστροφής. Ακόμη και όταν η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος δεν υπήρξε συναγερμός στην περιοχή.

Δεύτερον, δεν λειτούργησε κανένα συντονιστικό κέντρο προκειμένου οι κάτοικοι να εκκενώσουν συντεταγμένα τις πληγείσες περιοχές και όλοι να γνωρίζουν πού να κατευθυνθούν. Δυστυχώς δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους παγιδευμένοι λίγα μέτρα από τη θάλασσα ή πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν.
Τρίτον, το έλλειμμα ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές ήταν εγκληματικό. Αντί η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι υπόλοιποι κρατικοί φορείς να «βομβαρδίσουν» την κοινή γνώμη με πληροφορίες για την κατεύθυνση της φωτιάς και τις πιθανές διόδους διαφυγής μέχρι τις 9.30 το βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία μιλούσε για 6 εγκαυματίες.

Τέταρτον, δεν ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα ειδοποίησης, εκκένωσης περιοχών και διάσωσης των κατοίκων ενώ δεν έγινε χρήση του σχεδίου «Ξενοκράτης» ώστε να υπάρξει συντονισμός όλων των δυνάμεων και να σωθούν ζωές.
Η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε μόνο για να βρει επικοινωνιακά άλλοθι πότε σε «κέντρα αποσταθεροποίησης» και πότε σε «ασύμμετρες απειλές».

Η Ελλάδα καταστρέφεται διαρκώς και οι «αρμόδιοι» το μόνο που ξέρουν είναι να αποποιούνται των ευθυνών τους. Χθες, ανήμερα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας δεν είχαμε ούτε καν μία παραίτηση για τα εγκληματικά λάθη που έφεραν την τραγωδία. Ωστόσο οι ευθύνες της τραγωδίας δεν μπορούν να καλυφθούν και θα αναζητηθούν μέχρι τέλους…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου