Και για αυτές τις πυρκαγιές δεν θα φταίει κανείς

25/07/18 • 07:54 | UPD 25/07/18 • 08:40

Newsroom eleftherostypos.gr

Στις ώρες τραγωδίας είναι σώφρον να μην αναζητάς ευθύνες, αλλά να ρίχνεσαι με όλες σου τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επούλωση των πληγών. Αυτό κάνει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που βοηθά τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αττική.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης

Θα περίμενε κανείς πως για τους δημοσιογράφους που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ειδήσεις για νεκρούς και τραυματίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αττική θα αντιμετωπίζονταν ως άλλο ένα κομμάτι της καθημερινής ειδησεογραφίας. Δεν είναι, όμως, έτσι, καθώς οι περισσότεροι δακρύσαμε και προς τιμήν μας, αποφύγαμε μαζικά, φρικαλεότητες όπως η δημοσίευση φωτογραφιών από τα απανθρακωμένα πτώματα.

Όταν, όμως κατακάθεται η στάχτη, η υπερένταση υποχωρεί και βλέπεις την εικόνα της καταστροφής, πέραν της ανακούφισης πως έχεις εσύ ο ίδιος γλυτώσει, τότε ένα μόνο ερώτημα κατακλύζει τον νου σου: Γιατί ρε γαμώτο; Σε αυτό δεν μπορεί να μας απαντήσει, δυστυχώς, κανείς άλλος πέραν της ίδιας της Πολιτείας η οποία φάνηκε παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί μία μεγάλη ομολογουμένως κρίση.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Είναι κοινώς παραδεκτό πως η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική είχε χαρακτηριστικά «μεγαπυρκαγιάς» και πως οι δυνατοί άνεμοι ήταν πρωτόγνωροι και καταστροφικοί.

Στην διαπίστωση, λοιπόν, «ναι αλλά τους κρατικούς μηχανισμούς τους έχουμε για στιγμές κρίσης» κανείς από την Πολιτεία δεν μπορεί να μας δώσει ικανοποιητική απάντηση. Τι κι αν αυτή είναι η μόνη αρμόδια για να δώσει απάντηση…

Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας είναι δηλωτικό, όχι μόνο της ασυνεννοησίας λόγω γραφειοκρατίας μεταξύ των κρατικών μηχανισμών αλλά και της παντελούς έλλειψης σχεδίου για την αντιμετώπιση καταστροφών. Ενώ η Περιφέρεια μάς έλεγε πως έδωσε σύσταση για εκκένωση περιοχών, ο ίδιος ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, «φώναζε» πως δεν έλαβε ποτέ του καμμία τέτοια σύσταση.

Όταν για πρώτη φορά σε αυτό το καλοκαίρι η επικινδυνότητα για πυρκαγιά είναι στην υψηλότερη βαθμίδα και στην πρώτη μεγάλη πυρκαγιά έχουμε τόσους δεκάδες νεκρούς, ποιο άλλο συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε πέραν του ότι η Πολιτεία είναι πραγματικά ανίκανη να προστατεύσει όχι μόνο τις περιουσίες των πολιτών αλλά και τις ίδιες τους τις ζωές; Γιατί έπρεπε για άλλη μία φορά όλα να λειτουργήσουν στον «αυτόματο»;

Η πολιτεία από χρόνια ανεπαρκής ουδέποτε έφτιαξε μελετημένα σχέδια πόλεως σε περιοχές που αναπτύχθηκαν, ουδέποτε επένδυσε σε πυρασφάλεια, μέτρα πρόληψης και ενημέρωση, ουδέποτε υπό τον φόβο «ασύμμετρων απειλών» ενίσχυσε τα σώματα και τις δομές προστασίας κι ας ανέβαινε κλίμακα η επικινδυνότητα οριζόντια. Και το αμίμητο; Ούτε καν είχε κάνει τόσα χρόνια ΜΙΑ προσομοίωση πυρκαγιάς…

Δομημένη εκ των προτέρων ώστε να αποποιείται ευθυνών η κρατική δομή δεν έβαλε καν φρένο στη γραφειοκρατία ώστε τα λίγα που γίνονται να οργανώνονται με αμεσότητα και υπό την απαράμιλλη συνεργασία όλων: δήμων, περιφερειών και υπουργείων. Γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε επαρκής μέριμνα για πυρασφάλεια ακόμα κι αν «περίμεναν» μία φωτιά.

Οι πυροσβέστες με αυτοθυσία ρίχνονταν στις φλόγες, τα διαλυμένα οχήματα και καναντέρ κόχλαζαν από την χρήση και τις θερμοκρασίες και οι εθελοντές διακινδύνευαν τις ζωές τους για να δώσουν συνανθρώπους τους, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός ήταν από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή ανύπαρκτος. Η παραπάνω εικόνα δεν δηλοί εικόνα κράτους, ούτε καν εικόνα κράτους σε κρίση, αλλά εικόνα κράτους σε αποδρομή.

Όσο για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του, φάνηκαν πόσο κατώτεροι των περιστάσεων ήταν, είναι και, θα είναι, για δύο λόγους:

Από την μία ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε την έκφραση “ασύμμετρη απειλή” για τις πυρκαγιές, μία έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Καραμανλή για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 και είχε ο ίδιος λοιδορήσει ως εκπρόσωπος Τύπου, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, σε άλλη μία αποτυχία, το σκυλολόι που λογίζεται ως υπουργεύοντες αντί να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους, βρήκαν ευκαιρία να ξαμολήθούν και μαζί με τα αδέσποτα τρολ τους να λοιδορήσουν τα ΜΜΕ που μετέδιδαν πληροφορίες για νεκρούς και αναζητούσαν να μάθουν το πραγματικό μέγεθος της φωτιάς.

Κύριοι ο διχασμός που καλλιεργήσατε σαν καρκίνωμα στην ελληνική κοινωνία δεν περνά άλλο, ξέβαψε. Η ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση αλλά και αλληλεγγύη είναι πολύ ευγενέστερες από το μίσος που φωλιάζει στις συμπλεγματικές ψυχές.

Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook