Ρωτήστε έναν πυροσβέστη και θα μάθετε!

24/07/18 • 15:35 | UPD 24/07/18 • 15:35

Newsroom eleftherostypos.gr

Η σημερινή ημέρα είναι μία από τις πιο μαύρες στιγμές στην Ελλάδα και ο τραγικός απολογισμός από την φωτιά στην Αττική ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και φαίνεται πως θα περάσουν αρκετές ώρες για να μάθουμε τα οριστικά τραγικά νέα. 

Η σημερινή ημέρα είναι μία από τις πιο μαύρες στιγμές στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και ο τραγικός απολογισμός από την φωτιά στην Αττική ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και φαίνεται πως θα περάσουν αρκετές ώρες για να μάθουμε τον οριστικό αριθμό νεκρών ανθρώπων, ζώων και κατεστραμμένων περιουσιών!    

Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς*

Η σημερινή ημέρα  δεν έχει χώρο για ανεύθυνες καταγγελίες στους κυβερνώντες και υπόνοιες από αυτούς για ασύμμετρες απειλές και άλλα τέτοια κουραφέξαλα που έχουν ειπωθεί και στο παρελθόν σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις και τίποτα άλλο.

Η σημερινή ημέρα  δεν έχει χώρο για μαύρες σημαίες στα social media και εικόνες από την τραγωδία για να πάρουμε likes και φατσούλες με δάκρυα, ούτε χρησιμεύει για να πούμε κάτι έξυπνο και ατεκμηρίωτο ώστε να κάνουμε τους μάγκες στην διαδικτυακή μας παρέα ή να βάλουμε fake εικόνες για να κάνουν εντύπωση.

Η σημερινή ημέρα δεν έχει χώρο για τηλεοπτικά εφέ πάνω από τα πτώματα και τις κατεστραμμένες περιουσίες, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει και ως ημέρα σιωπής!

Όταν έχουν χαθεί τόσοι άνθρωποι, όταν ένας οικισμός (Μάτι) έχει σβήσει από τον χάρτη, όταν ακόμη και αυτή την ώρα τα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα πρέπει όλοι μας να κάνουμε ερωτήσεις τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους.

Ας πλησιάσουμε έναν πυροσβέστη που εδώ και ώρες παλεύει για να σώσει ζωές και αν έχουμε την δύναμη ας τον ρωτήσουμε μερικά πράγματα:

α) Θα μπορούσε να πάει πιο γρήγορα στο καθήκον αν τα αυτοκίνητα μας δεν ήταν πάνω στην ΛΕΑ;

β) Θα μπορούσε να δουλέψει πιο γρήγορα αν είχε περισσότερου συναδέρφους του στο πλάι του;

γ) Θα  μπορούσαν τα πράγματα να ήταν καλύτερα αν υπήρχε ένα σχέδιο διαφυγής των πολιτών από περιοχές που ζουν σε περιοχές όπως το Μάτι που είναι πυκνοκατοικημένες και με λιγοστές οδούς διαφυγής;

δ)  Είχε την κατάλληλη καθοδήγηση τα κρίσιμα λεπτά της κρίσης και των τρελών μποφόρ από τους κεντρικούς φορείς διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων;

ε) Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την πρόληψη;

στ) Ακολουθούμε τις υποδείξεις των πυροσβεστών την κρίσιμη ώρα ή βάζουμε πάνω από την ζωή την περιουσία μας;

Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, είναι ημέρα ερωτήσεων σαν αυτές παραπάνω και πολλές άλλες που δεν αφορούν μόνο τις ευθύνες των άλλων αλλά και τις δικές μας. Γιατί σε εθνικές τραγωδίες όπως είναι η σημερινή ημέρα ποτέ δεν φταίνε οι άλλοι και τα… φαντάσματα αλλά η ευθύνη είναι συνολική!

*Ο Μιχάλης Μαρδάς είναι αρχισυντάκτης στο EleftherosTypos.gr