Κυβέρνηση της πυρκαγιάς…

24/07/18 • 12:25 | UPD 24/07/18 • 12:25

Ο πυκνός καπνός που ερχόταν από τα Γεράνεια σκέπασε την Ακρόπολη, μετά τη Βουλή. Έπειτα την Αττική. Ο ζεστός αέρας, με τη μυρωδιά του καμένου, έφερνε στάχτες και αποκαΐδια. Το βουνό -που καμαρώναμε καταπράσινο- καιγόταν σαν λαμπάδα.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Φυσούσε μανιασμένα κι έκανε δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς. Απελπισμένοι οι άνθρωποι έβλεπαν την άνιση μάχη που έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με το «θηρίο» που στροβιλιζόταν, αλλάζοντας συνεχώς μέτωπα.

Με το άδειασμα τριών οικισμών στην Κινέττα και την απόγνωση των κατοίκων ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ. Ειδήσεις που προκαλούν ανασφάλεια μεγιστοποιούνται καλύπτοντας το «τίποτε» των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Πόσω μάλλον όταν προστέθηκαν και νέες φωτιές στην Πεντέλη και στο Μάτι…

Αναρωτιέμαι πόσοι από μας βλέποντας τη φωτιά να κατεβαίνει, ανεμπόδιστη, στην Εθνική οδό ή στη λεωφόρο Μαραθώνος σκέφτηκαν ότι η κυβέρνηση είναι καθολικά απούσα, ενώ ο Τσίπρας βραβευόταν στη Βοσνία(!) με τον Ζάεφ, επειδή του παρέδωσε όνομα και εθνότητα και μακεδονική γλώσσα.

Δεν υπήρξε κρατική πρόνοια για την ανανέωση του υλικού της Πυροσβεστικής. Δεν δόθηκαν κονδύλια για να καθαριστούν τα δάση. Τη μάχη δίνουν μόνοι οι πυροσβέστες, χωρίς συμπαράσταση από το διαλυμένο κράτος.

Δεν συμπληρώθηκαν τέσσερις μέρες από τη στιγμή που έστειλαν επιστολή απόγνωσης στον Τόσκα, που παριστάνει τον υπουργό Ασφάλειας του Πολίτη. Αυτόν που οι Ρουβίκωνες κάνουν ρόμπα ξεκούμπωτη και οι πάσης φύσεως παραβατικοί έχουν για προστάτη τους. Έχει σημασία αν ο Τόσκας μείνει ή φύγει από το υπουργείο; Όταν δεν σώζει τίποτε τον Τσίπρα από την οργή του κόσμου… Αλλά τι καταγγέλλουν οι πυροσβέστες που έχουν φτάσει στα όριά τους;

Δεν γίνεται οχήματα, που πήγαν στην κατάσβεση της φωτιάς στη Ζάκυνθο, να ξεμένουν σε… σταθμούς της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Οι δυνάμεις από την Ήπειρο να σβήνουν φωτιά στην Κέρκυρα ή πεζοπόροι από τα Γιάννενα στις Σπέτσες. Δυνάμεις από τα Γιάννενα μόλις φτάνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης να παίρνουν εντολή να επιστρέψουν πίσω αμέσως. Καψώνι κάνει στην Ήπειρο ο Τόσκας;

Το τραγικό; Στέλνονται στη φωτιά οι πυροσβέστες χωρίς τον στοιχειώδη εξοπλισμό για την αυτοπροστασία τους!

Είναι μακρύς ο κατάλογος των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές και περιουσίες. Ο σεβασμός για τις ανάγκες τους από μια κανονική κυβέρνηση θα ήταν το απολύτως αυτονόητο. Η παραμονή στην εξουσία της ανίκανης κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου καθιστά όλο και πιο επικίνδυνο το κράτος για τον πολίτη. Η εγκατάλειψη των Σωμάτων Ασφαλείας, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογικό πρόβλημα, βάζει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια όλων μας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου