Στο ίδιο, πύρινο έργο, θεατές

24/07/18 • 12:10 | UPD 24/07/18 • 12:10

Η πρώτη καταστροφική πυρκαγιά της θερινής περιόδου, που κατέκαψε σπίτια και περιουσίες στην Κινέττα, αναδεικνύει και πάλι το ζήτημα της πυροπροστασίας. Πέρυσι είχαμε τις μεγάλες φωτιές που είχαν πλήξει την Ανατολική Αττική και στη Δυτική Ελλάδα, χθες η πύρινη λαίλαπα χτύπησε την Κορινθία.

Δυστυχώς το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί όταν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δημιουργούν τις συνθήκες για την εξάπλωσή τους.

Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι εάν οι κρατικές αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της θερινής περιόδου ή θα επαναληφθούν οι αδυναμίες του παρελθόντος όταν η κατάσβεση των πυρκαγιών ήταν αποτέλεσμα ηρωικών προσπαθειών των πυροσβεστών, που δρούσαν χωρίς τα κατάλληλα μέσα και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Δυστυχώς και φέτος πολλά πυροσβεστικά αεροσκάφη βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών ενώ άλλα πετούν έχοντας στην πλάτη τους δεκάδες χρόνια πτήσεων. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για να καλύψει εγκαίρως τις ελλείψεις σε μέσα, όπως διαπιστώνουμε συνήθως κατόπιν πυρκαγιάς.

Το ζητούμενο είναι εάν έχει καταρτισθεί από τώρα ένα σοβαρό πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας ώστε οι φωτιές να αντιμετωπίζονται στην αρχική τους φάση, που είναι και η πιο κρίσιμη, για να μην πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Κρατικοί φορείς όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει να αποβάλουν το γραφειοκρατικό χαρακτήρα που έχουν επιδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία τόσο με τις πυροσβεστικές αρχές όσο και με τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και τις απειλές πυρκαγιών.

Όλες οι μεσογειακές χώρες πλήττονται κάθε χρόνο από καταστροφικές πυρκαγιές, στην Ελλάδα πρέπει όλες οι αρμόδιες αρχές να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές του 2007 και κυρίως να μην γίνουμε ξανά στο ίδιο, πύρινο έργο, θεατές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου