Οι συνήθεις υπογράφοντες…

18/07/18 • 11:07 | UPD 18/07/18 • 11:10

Χθες κέρδισα το στοίχημα με καλό συνάδελφο. Θέμα μας οι «320 προσωπικότητες» που πανηγυρίζουν επειδή η Ελλάδα, μετά από 27 χρόνια σκληρών αγώνων, παρέδωσε ιθαγένεια και γλώσσα στους «Μακεδόνες».

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Το στοίχημα είχε δύο σκέλη: Το πρώτο είναι διασκεδαστικό. Αναλύοντας ανάλογες δημοσιοποιήσεις αυτοπροσδιοριζόμενων ως προσωπικοτήτων, απέδειξα ότι τουλάχιστον εξήντα τέσσερις είναι… οι συνήθεις υπογράφοντες υπέρ ΣΥΡΙΖΑ! Μερικοί εκ των οποίων έχουν περάσει και από θέσεις συμβούλων, πρόεδρων, μελών επιτροπών και λοιπά παραφερνάλια, που προσφέρει το δήθεν αριστερό ηθικό γκουβέρνο.

Το δεύτερο σκέλος είναι εξοργιστικό και ταυτόχρονα χαρακτηριστικό της αντίληψης Κουμουνδούρου: Πας μη ων μεθ’ ημών καθ’ ημών…

Με έκαναν υπερήφανη δύο γυναίκες, σπουδαίες καλλιτέχνιδες, η Βενετσάνου και η Αλκαίου. Αποποιήθηκαν δημόσια τον ρόλο του χειροκροτητή των Τσίπρα, Καμμένου και Κοτζιά. Ακόμη κι αν υποπτεύονται ότι η άρνησή τους θα έχει επιπτώσεις στη δουλειά τους. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για τον Κατζουράκη. Ελπίζω ότι θα βρεθούν κι άλλοι να πουν ότι είδαν την υπογραφή τους στον πανηγυρικό υπέρ Σκοπίων στα ΜΜΕ. Η σιωπή των αμνών είναι που βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία.

Μη με ρωτάτε γιατί θεωρώ συμμέτοχο στη νομιμοποίηση του αλυτρωτισμού στη συμφωνία των Πρεσπών τον καμένο Καμμένο και τη στάνη ΑΝ.ΕΛ. Αν δεν ήταν εξουσιομανείς, σήμερα θα μετρούσαμε τις μέρες απαλλαγής μας από μια κυβέρνηση που δεν έχει τον… θεό της. Τελεία και παύλα.

Και τώρα μη μου πείτε ότι οι «320 προσωπικότητες» αποφάσισαν αυτοβούλως να συγκεντρώσουν τις υπογραφές τους, ώστε να αντιπαρατεθούν απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών -…μη προσωπικότητες, να υποθέσω- που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα καμώματα Τσίπρα, καμένου Καμμένου και Κοτζιά, σε πανελλήνιες συγκεντρώσεις. Ωραίο ισοζύγιο!

Αλλά οι «320» -που δεν είναι 320!- νομίζουν ότι διαβάζοντας οι πολίτες τα ονόματα γνωστών αγνώστων υποστηρικτών ΣΥΡΙΖΑ θα συγκινηθούν;

Νομίζουν ότι την επόμενη φορά που θα κατεβούν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Σκοπίων θα σκεφτούν: «Βρε παιδί μου, τι θα πουν άραγε οι 320; Θα μας χαρακτηρίσουν φασίστες, σοβινιστές ή ρατσιστές;».

Γιατί οι «320» που πανηγυρίζουν για την καλή γειτονία, την ειρηνική συνύπαρξη και εξορκίζουν τον διχασμό που πλήττει τα θεμέλια της Δημοκρατίας λίγο πιο κάτω γράφουν -και υπογράφουν- ότι «αυτοί» -δηλαδή οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους- είναι «κύκλοι που εκφράζουν το πιο σκοτεινό παρελθόν». Τους ανοίγουν και φάκελο για την «άνοδο της Ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του σοβινισμού και του ρατσισμού»…

Αυτό δεν είναι κήρυγμα διχασμού! Είναι η συμφιλίωση προσωποποιημένη! Πω πω, μου σηκώθηκε η τρίχα από συγκίνηση. Μόνον που δεν μας έδωσαν ραντεβού στα γουναράδικα. Μέρα που είναι, με θερμοκρασία 35 βαθμών, τους βάρεσε κατακέφαλα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου