Και οι γάιδαροι θα… πετάνε στις φιέστες του Μαξίμου

18/07/18 • 11:01 | UPD 18/07/18 • 11:10

Διάγγελμα από το Καστελλόριζο, φιέστα στην Πνύκα, νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» στη ΔΕΘ.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Μέχρι και γάιδαρο σε ελικόπτερο μπορεί να δέσει το Μαξίμου για να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι… πετάει. Ούτε, όμως, ο γάιδαρος πετάει ούτε λεφτά υπάρχουν, όπως διαλαλεί η κυβέρνηση εδώ κι εκεί. Η επικοινωνιακή προπαγάνδα του Μαξίμου θα προωθεί μόνο «θετικές ειδήσεις» έως τη μέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

ΜΑΚΑΡΙ να μην μειωθούν οι συντάξεις ποτέ πια. Μακάρι να μειωθεί ο ΦΠΑ. Μακάρι να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας.

ΠΡΕΠΕΙ να διαχωριστούν οι «θετικές ειδήσεις» από τα fake news. Ποιοι υπέγραψαν και ποιοι ψήφισαν πανηγυρίζοντας στη Βουλή τα πολυνομοσχέδια των μνημονιακών αξιολογήσεων; Ποιοι προνομοθέτησαν την περικοπή των κύριων συντάξεων έως και 18%, τη μείωση του αφορολογήτου και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ; Ποιοι «πέτυχαν» -με την οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν- μία στις δύο νέες προσλήψεις να αφορούν σχέσεις ελαστικής εργασίας και πάνω από 600.000 εργαζόμενοι να λαμβάνουν μισθό 300 ευρώ; Ο πρωθυπουργός, ο συγκυβερνήτης του και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

ΟΛΑ τα έχουμε δει και ακούσει σε αυτή τη χώρα. Πρώτη φορά, όμως, κυβέρνηση εγκαλεί την αντιπολίτευση για τα επώδυνα μέτρα που η ίδια έχει συμφωνήσει και νομοθετήσει. Πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα ακυρώσει έναν λογαριασμό που δημιουργήθηκε από τις δικές του αστοχίες και κατηγορεί την αντιπολίτευση σαν να βρισκόταν κάποιος άλλος στο Μαξίμου.

ΚΑΙ ας υποθέσουμε ότι πραγματοποιείται η θετική εκδοχή, την οποία επιθυμούμε όλοι οι πολίτες. Και βέβαια θετική εκδοχή δεν θα είναι ένα προεκλογικό πάγωμα στην εφαρμογή των μέτρων. Θετικό για την κοινωνία και την οικονομία θα είναι η μια και έξω ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις.

ΓΙΑΤΙ θα πρέπει να πανηγυρίσει η κυβέρνηση για αυτό; Ηταν ένα μέτρο που δεν υπήρχε, το συμφώνησε η ίδια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα ακυρωθεί πριν εφαρμοστεί. Οι μειώσεις που έγιναν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μέσω της αύξησης των εισφορών; Η κατάργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων; Η υπέρμετρη αύξηση όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων; Οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για μικροοφειλές στην εφορία; Το τσουνάμι των πλειστηριασμών ακινήτων; Τι είναι όλα αυτά, περσινά ξινά σταφύλια, όπως έχει πει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Αλέξης Τσίπρας, που εξαπάτησε τους πολίτες υποσχόμενος πως θα σκίσει τα Μνημόνια, τελικά τους φόρτωσε με επαχθή μέτρα ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα. Μακάρι να καταφέρει να αποφύγει την περικοπή ύψους 2 δισεκατομμυρίων στις συντάξεις. Αλλά θα ήταν συνετό να μην προκαλεί θριαμβολογώντας, γιατί χορτάσαμε πια από τις πανωλεθρίες του…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου