Δημόσια υγεία: Όλο και χειρότερα

16/07/18 • 12:59 | UPD 16/07/18 • 13:40

Η πρόσφατη έρευνα γνώμης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έδωσε μερικά πολύ χρήσιμα αλλά όχι και τόσο ευχάριστα ευρήματα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Οι περισσότεροι πολίτες που απάντησαν (63%) θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας χειροτέρεψαν τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα είναι αυξημένο το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2016 και του 2017. Δεν έχει νόημα να παραθέσουμε άλλα συμπεράσματα, άλλωστε δεν θα μας κάνουν σοφότερους. Είναι καταστάσεις που γνωρίζουμε όλοι από την προσωπική μας εμπειρία.

Ομως έχει ενδιαφέρον το σημείο στο οποίο ρωτούνται οι Θεσσαλονικείς αν έχουν κάποια ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Η θετική απάντηση έρχεται μόλις από το 19% των ερωτηθέντων, που σημαίνει ότι 8 στους 10 δεν έχουν αυτή τη συμπληρωματική στήριξη.

Προφανώς επειδή δεν μπορούν και όχι επειδή δεν θέλουν, κάτι που φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας δηλώνουν εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ. Επιπλέον, όσοι το έπραξαν, το αποφάσισαν τα τελευταία δύο χρόνια! Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το εξής παράδοξο: Να χειροτερέψει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να στρέψει όσους μπορούν στην ιδιωτική ασφάλιση, την οποία όμως κατά τα άλλα σνομπάρει!

Είναι αμέτρητες οι φορές που βουλευτές, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναφερθεί με απαξιωτικό τρόπο στις ασφαλιστικές εταιρίες, απόρροια μιας ιδεοληψίας που τους έμεινε από τον καιρό που ήταν αριστεροί.

Η άρνηση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για να ενισχύσει τον τρίτο πυλώνα της ασφάλισης, είτε προς τους πολίτες είτε προς τις επιχειρήσεις για ομαδικές ασφαλίσεις, έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα: Να αποτελεί η ασφάλιση προνόμιο των λίγων.

Ετσι έχουμε μια υποασφαλισμένη κοινωνία, με ανασφάλιστους ανθρώπους, ανασφάλιστες περιουσίες, με πετσοκομμένες συντάξεις και ανύπαρκτες αποταμιευτικές δυνατότητες. Μια κοινωνία που εξαρτιέται από ένα αδύναμο, σχεδόν χρεοκοπημένο κράτος στις πιο δύσκολες στιγμές του.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου