Μπαχαλοποιούν και τους δήμους

13/07/18 • 07:55 | UPD 13/07/18 • 07:55

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Το τελευταίο πολιτικό κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Μαΐου ολοκληρώθηκε χθες με την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ξεπερνούμε καταρχάς τις απίστευτες παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που δηλώνουν και τον πανικό της μπροστά στην επερχόμενη εκλογική συντριβή.

Επί μήνες ολόκληρους ακούγαμε τον υπουργό Εσωτερικών και κυβερνητικά στελέχη να επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης να αποσυνδεθούν οι δημοτικές εκλογές από τις ευρωεκλογές ώστε να μην καπελωθεί το μήνυμά τους και τελικώς ο κ. Σκουρλέτης δέχθηκε την τροπολογία που υπαγόρευσε το Μέγαρο Μαξίμου σε 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προβλέπει τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019. Μάλιστα, τότε ενδέχεται να γίνουν και οι εθνικές εκλογές, καθώς πλέον τα καύσιμα της κυβέρνησης τελειώνουν.
Ομως το σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία δεκάδες δήμους αλλά και περιφέρειες και θα πριμοδοτήσει τη συναλλαγή και την αδιαφάνεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι δεν έχει καμία δυναμική στο χώρο των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε καμία προοπτική νίκης σε δήμους και περιφέρειες. Και για αυτό προσπαθεί να καταστήσει δυσκολότερη την επόμενη ημέρα για τους δημοτικούς άρχοντες που θα εκλεγούν.

Η συγκρότηση των νέων δημοτικών αρχών θα περνά μέσα από συναλλαγές όπου μπορεί εύκολα να παρεισφρήσουν πολιτικά αλλά και τοπικά οικονομικά συμφέροντα.
Και αν στην κεντρική πολιτική σκηνή η ακυβερνησία μπορεί να αντιμετωπιστεί βάσει του Συντάγματος με την προκήρυξη νέων εκλογών, στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο απίστευτο φαινόμενο δήμαρχοι να μην ελέγχουν το δήμο τους.

Το μπάχαλο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και προς αυτή την κατεύθυνση είναι ορθή η διαβεβαίωση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, ώστε οι δήμοι να διοικούνται από δημάρχους και όχι από ρυθμιστές που προκύπτουν από περίεργες συναλλαγές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου