Θα μας τρελάνουν

12/07/18 • 11:24 | UPD 12/07/18 • 11:28

«Σκεφτόμαστε την αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Κάτι τέτοιο, εάν τελικώς επιλεγεί, θα οδηγήσει στη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για λίγους μήνες. Εχω τη γνώμη πως η ημερολογιακή ταύτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές αλλοιώνει το χαρακτήρα τους», έλεγε σε συνέντευξή του ο Πανος Σκουρλέτης την 1η Ιουλίου.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Στις 11 του μήνα αποφάσισε να τις αλλοιώσει. Και να πει κάποιος ότι δεν το είχε μελετήσει το θέμα, ψέματα θα πει. Ολόκληρη ανάλυση είχε κάνει στην αιτιολογική έκθεση του Κλεισθένη Ι για το πόσο κακό είναι η σύνδεση των δύο εκλογικών διαδικασιών

«Μία από τις αλλαγές που επέφερε το Πρόγραμμα Καλλικράτης, τα προβλήματα στην εφαρμογή της οποίας αναφάνηκαν σχεδόν αμέσως, είναι η σύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές. Αφενός, σε ό,τι αφορά το τεχνικό διοικητικό σκέλος, η ταυτόχρονη πραγματοποίηση στην πραγματικότητα τριών εκλογικών διαδικασιών (δημοτικές εκλογές – περιφερειακές εκλογές – ευρωεκλογές), οι οποίες αφορούσαν διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, με διαφορετική νομοθεσία και εκλογικό σύστημα και με βάση διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους, υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη στη διαχείρισή της και δημιούργησε ακόμα και πιθανούς κινδύνους στην εγκυρότητα και των δύο διαδικασιών», έγραφαν οι συντάκτες του νομοσχεδίου εκφράζοντας την πολιτική βούληση της ηγεσίας. Και συνέχιζαν:
«Είναι ενδεικτικό το πρόβλημα που ανέκυψε, λόγου χάρη, σχετικά με το θεσμό των ετεροδημοτών, ο οποίος προβλέπεται για τις ευρωεκλογές, όχι όμως, όπως είναι λογικό, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτέλεσμα να φαλκιδεύεται η σχετική πρόβλεψη και να δημιουργούνται προφανείς τεχνικές δυσχέρειες. Κυρίως όμως σε πολιτικό επίπεδο, η ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο εκλογικών διαδικασιών με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, οι οποίες αφορούν εξίσου σημαντικά αλλά ασύμπτωτα πολιτικά διακυβεύματα, αφού, παρά τη συνθετότητα των προβλημάτων και την εισαγωγή της έννοιας και των διαδικασιών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, σε καμία περίπτωση δεν νοείται όχι μόνο η ταύτιση, αλλά ούτε και η άθροιση του υπερεθνικού με το τοπικό, συνεπάγεται την υποβάθμιση τελικά της σημασίας και των δύο διαδικασιών».

Τι άλλαξε λοιπόν και έκανε αποδεκτή ο υπουργός τη βουλευτική τροπολογία; Σύμφωνα με τον ίδιο, τίποτα ιδιαίτερο, απλά κατανόησε πως πρέπει να γίνει για «λόγους ομαλής μετάβασης στο νέο σύστημα», ενώ ξανασκέφτηκε και το θέμα πιθανής αντισυνταγματικότητας της διάταξης για τη θητεία των δημάρχων. Ετσι ο Οκτώβριος έγινε Μάιος και είμαστε ακόμα στον Ιούλιο. Πάντως, αν θέλουν προλαβαίνουν να κάνουν μια-δυο αλλαγές ακόμα. Να φέρουν για παράδειγμα τις εθνικές εκλογές νωρίτερα. Καλό για τον τόπο θα ήταν.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου