Οταν το ψέμα συναντά την ανικανότητα

12/07/18 • 11:22 | UPD 12/07/18 • 11:28

Για όλα έχει ένα σχέδιο αυτή η κυβέρνηση. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται. Σε όλα τα ζητήματα που έχει χειριστεί υποτίθεται πως έχει σημειώσει επιτυχίες, ενώ σε όλα τα μελλοντικά λέει πως έχει τις λύσεις στο τσεπάκι.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Το Μαξίμου βομβαρδίζει με σποτάκια «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Ο Αλέξης Τσίπρας πότε μιλάει για μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνησή του -άραγε, ποιες;- και πότε βλέπει έναν καθαρό ορίζοντα απογείωσης για την οικονομία. Φοράει γραβάτα και μας βγάζει από τα Μνημόνια, παίρνει γραβάτα από τον Ζάεφ και λύνει το Σκοπιανό. Και διαρκώς θριαμβολογεί.

ΚΑΛΑ είναι τα αστεία, αλλά δυστυχώς υπάρχει και η επώδυνη πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα είναι που διαψεύδει διαρκώς όλα τα αφηγήματα που έχει εφεύρει το Μαξίμου. Το πιο προκλητικό είναι πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μπορούν για το ίδιο ακριβώς ζήτημα να εκφέρουν αντίθετες απόψεις, πάντοτε, μάλιστα, με… αδιάσειστα επιχειρήματα.

ΚΑΙ δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στα όσα έλεγαν πέρσι ή το 2015 για τα Μνημόνια, για το χρέος, για την κακή Ε.Ε. και όσα ακόμα ψέματα εκστόμιζαν απλά για να εξαπατήσουν ψηφοφόρους.

ΟΙ κωλοτούμπες πια διαδέχονται η μία την άλλη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Εδώ και μήνες ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρηματολογούσε προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Και έλεγε και έλεγε διάφορες ασυναρτησίες, αλλά το βασικό του επιχείρημα ήταν πως ουσιαστικά με τις κοινές κάλπες «υποβαθμίζονται» οι εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες. Αφού, λοιπόν, τόσο καιρό ζάλισε την κοινωνία για το… δίκιο της μεταρρύθμισής του, ξαφνικά έπεσε από τον… ουρανό μια τροπολογία με την οποία, τελικά, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν συγχρόνως με τις ευρωεκλογές.

ΚΑΙ σαν να μην έφτανε όλη αυτή η πολιτική γελοιότητα με τα μπρος πίσω, ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα κάτι που έκανε πλέον όλη την κυβέρνηση να δείχνει γραφική. Στην υποτιθέμενη βουλευτική τροπολογία, η οποία εννοείται πως ήταν επινόησης Μαξίμου, είχαν κάνει λάθος στον ορισμό ημερομηνίας των εκλογών!

ΥΣΤΕΡΑ από όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες δεν αξίζει κανείς να σχολιάσει την πολιτική επιχειρηματολογία του υπουργού Εσωτερικών, ούτε καν να ασχοληθεί με το πότε είναι πιο σωστό να γίνονται οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Απλά για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως τα κυβερνητικά στελέχη πολιτεύονται με κυνισμό και μπορούν να πουν οποιοδήποτε ψέμα βολεύει ανά περίσταση, αλλά συγχρόνως δεν έχουν την ικανότητα ούτε να «πετύχουν» μια ημερομηνία. Και τότε γίνεται κατανοητό τι μπορεί να συμβεί όταν η ψευδολογία συναντά την ανικανότητα.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου