Κοροϊδεύοντας τους συνταξιούχους

11/07/18 • 10:36 | UPD 11/07/18 • 10:36

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση μαδάει τη μαργαρίτα στην περίπτωση των συντάξεων. Αφού συμφώνησε με τους δανειστές και ψήφισε την περικοπή τους, και μάλιστα δύο φορές, επαναβεβαιώνοντας και στο μεσοπρόθεσμο την ισχύ του μέτρου από τις πληρωμές του Δεκεμβρίου 2018, άρχισε να κοροϊδεύει τους συνταξιούχους.

Τη μία λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τις μειώσεις και την άλλη ρίχνει τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, στον ΣΕΒ ή στις Βρυξέλλες. Μόνο για τον Μοσκοβισί το Μαξίμου έχει καλά λόγια, που θέλει να ηγηθεί του καταρρέοντος σοσιαλιστικού κόμματος στη Γαλλία και άφησε ανοιχτό παράθυρο να μη γίνουν μειώσεις στις συντάξεις.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να κόψουν ακόμα και τα επιδόματα των συνταξιούχων, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη ζημιά που έχουν υποστεί. Υπενθυμίζεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοπεί επικουρικές συντάξεις, έχουν επιβληθεί αυξημένες εισφορές υγείας σε κύριες και σε επικουρικές, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι έχουν αποδοχές μειωμένες έως και 40% σε σχέση με τους παλαιότερους.

Η θέση της εφημερίδας μας είναι ότι δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις. Οχι μόνο γιατί δεν αντέχει άλλο η τσέπη των συνταξιούχων, αλλά και γιατί είναι ένα καθαρά υφεσιακό μέτρο που πλήττει τα νοικοκυριά και παγώνει την αγορά.

Το ασφαλιστικό θα διασωθεί μόνο αν έλθει ανάπτυξη, ανοίξουν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργηθούν νέα εισοδήματα και έλθουν έσοδα στα ταμεία.

Διαφορετικά, εφόσον περικόπτονται οι συντάξεις, χάνονται θέσεις εργασίας και εισοδήματα και μειώνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος θα πρέπει να σπάσει. Το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, βρεθήκαμε κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου, όμως ήλθε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, χάθηκαν δέκα μονάδες από το ΑΕΠ και το ασφαλιστικό σύστημα κατέρρευσε, παρά τα εικονικά πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

Αν θέλουν ας χρησιμοποιήσουν αυτά τα πλεονάσματα για να μην κοπούν οι συντάξεις, αλλά ας σταματήσουν τουλάχιστον να κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους.

Γιατί κέρδισαν την εξουσία με την υπόσχεση για επαναφορά της 13ης σύνταξης, αλλά έκαναν θηριώδεις μειώσεις και προγραμματίζουν νέες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου