Η αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της φοροδιαφυγής

10/07/18 • 10:49 | UPD 10/07/18 • 10:49

Newsroom eleftherostypos.gr

Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεφορτωθεί τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και ετοιμαζόταν για τη νέα εκλογική νίκη, είχε αναφερθεί στο ζήτημα της φοροδιαφυγής δίνοντας «όρκο τιμής».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση του 2015:

«Η δική σας ψήφος την Κυριακή όχι μόνον δεν θα ξεπλύνει όσους έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Και όποιος διανοηθεί να βάλει προσχώματα στο έργο της Δικαιοσύνης, στην προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής, θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά».

Χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, τόνισε ότι η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ έχει τελειώσει μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικό δικαίωμα του Δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη. Αλλά και πριν από τις αποφάσεις του ΣτΕ οι επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της φοροδιαφυγής ήταν κάτω από τη βάση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που είχαν δοθεί μετά από ερωτήσεις βουλευτών, το Δημόσιο εισέπραξε μόλις 44 εκατομμύρια από τη λίστα Λαγκάρντ και 16,8 εκατομμύρια από τη λίστα Μπόργιανς, που αποκτήθηκε το 2015 και είχε θεωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως η μεγάλη δεξαμενή της φοροδιαφυγής,
Τα ίδια πενιχρά αποτελέσματα είχαμε και στο ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών ειδών, όπου οι κρατικές παρεμβάσεις ήταν επουσιώδεις.

Ειδικά στα καύσιμα, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί είναι της τάξης των 5 εκατομμυρίων αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει τη βούληση να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη λαθραία διακίνηση πετρελαίου.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015 εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνησή του θα εξασφάλιζε πρόσθετα έσοδα άνω του 1,5 δισ. ετησίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, απέτυχε πλήρως. Η μόνη του δημοσιονομική επιτυχία ήταν η επιβολή νέων φόρων και η αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Η υπέροχη οικογένεια Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα μπορούσε, όπως όλοι οι μεγάλοι σταρ του αθλητισμού, να ποστάρει φωτογραφίες από τη Μύκονο ή άλλα πολυτελή θέρετρα. Είναι ένας από τους πιο εμπορικούς παίκτες του ΝΒΑ, εάν ήθελε θα εξαργύρωνε κάθε του κίνηση με χιλιάδες δολάρια ή ευρώ.

Ομως η οικογένεια Αντετοκούνμπο έχει μεγαλώσει με αρχές και αξίες που ξεκινούν από την ταπεινότητα, την ευγένεια και το σεβασμό στο συνάνθρωπο. Παρά το γεγονός ότι μεγάλωσαν σε συνθήκες ανέχειας, ο Γιάννης και τα αδέλφια του δεν ξέχασαν ότι το σημαντικότερο στοιχείο της ζωής είναι η αλληλεγγύη.

Αντί να πλατσουρίζουν στις πισίνες κάθε καλοκαίρι μεγαλώνουν το φιλανθρωπικό τους έργο δείχνοντας ότι πρώτα είσαι σπουδαίος άνθρωπος και μετά αθλητής. Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο και βέβαια οι γονείς τους, ο αείμνηστος Τσαρλς και η δυναμική Βερόνικα, δεν στάθηκαν στα προβλήματα αλλά πάλεψαν για τις λύσεις. Για αυτό πέτυχαν και αποτελούν πρότυπο για όλους μας.

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι ενδιαφέρονται μόνο για το Δημόσιο

Οπως θα παρατηρήσετε από το ειδικό ένθετο του Ελεύθερου Τύπου, οι προσλήψεις στο Δημόσιο αυξάνονται. Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα διαλαλεί ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέτυχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να αλλάξει την αναλογία των προσλήψεων με τις αποχωρήσεις από μία προς πέντε σε μία προς μία.

Δηλαδή επί 8 χρόνια όλη η Ελλάδα βασανίσθηκε με τα Μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας για να αυξηθούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα γιγαντώσει το κομματικό κράτος. Την κυβέρνηση δεν την απασχολούν η υψηλή φορολογία, η αποεπένδυση και η μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων σε γειτονικές χώρες, αλλά το πώς θα διορίσει κομματικούς συγγενείς και φίλους. Αυτή είναι και η μεγάλη αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Να θεωρείται επιτυχία η αύξηση των προσλήψεων.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου