Σε διπλή «πρέσα» για το μεταναστευτικό

09/07/18 • 11:02 | UPD 09/07/18 • 11:02

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Οι εξελίξεις που καταγράφονται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από το μεταναστευτικό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Η κατάσταση στα κέντρα φύλαξης προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου είναι πλέον εκτός ελέγχου.

Χιλιάδες αλλοδαποί συνωστίζονται στα hotspots διαβιώνοντας υπό άθλιες συνθήκες ενώ κατά το τελευταίο διάστημα οι ροές από την Τουρκία αυξάνονται σημαντικά δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.

Ταυτόχρονα η Γερμανία, όπως πληροφορούμαστε από τις δηλώσεις της υπουργού Αμυνας, θα ενεργοποιήσει εντός του μήνα τη διμερή συμφωνία που ήδη έχει δεχθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ. Το περιεχόμενο της συμφωνίας, που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, δεν είναι ακόμη γνωστό, όμως ήδη οι Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, μας έχουν προϊδεάσει κάνοντας λόγο για απωθήσεις μεταναστών. Ηδη ο Ελεύθερος Τύπος χθες δημοσίευσε πληροφορίες για την κατασκευή 7 νέων hotspots στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν τις επιστροφές από Γερμανία.

Ολα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα δέχεται διπλή πίεση στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Από τη μία πλευρά η Τουρκία ανοιγοκλείνει τις πύλες της στα δουλεμπορικά κυκλώματα γεμίζοντας με πρόσφυγες και μετανάστες τα νησιά του Αιγαίου ενώ από την άλλη η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει τους δικούς της αλλοδαπούς στη χώρα μας βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση και προεργασία με τον κ. Τσίπρα.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την Ελλάδα. Ενα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι το μεταναστευτικό, να μετατραπεί σε εγχώριο και τα κέντρα κράτησης σε νησιά και ηπειρωτική χώρα να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσωτερικά ζητήματα που φτάνουν στα όρια της συνοχής της, όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της το βάρος του προσφυγικού, όταν μάλιστα οι εξ Ανατολών γείτονες στέλνουν καραβιές μεταναστών.

Τα λάθη του 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα έστειλε μήνυμα ότι «θαλάσσια σύνορα» δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα μέσω του Αιγαίου να περάσει όλο το μεταναστευτικό κύμα από Ασία και Αφρική, δεν πρέπει να επαναληφθούν τώρα, που η «πρέσα» είναι διπλή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου