Καρέκλα ή … Ελλάδα

09/07/18 • 10:57 | UPD 09/07/18 • 11:04

Ο κύριος λόγος που δήθεν ο Τσίπρας -και από κοντά ο δούρειος Κουβέλης- απαιτούσε να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν ότι χρειαζόταν μια ισχυρή κυβέρνηση για ξαναδιαπραγματευθεί τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από την έξοδο από το Μνημόνιο. Δήλωνε ότι η συγκατάθεση του ελληνικού λαού ήταν sine qua non…

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Αν όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ -για όσα υπόσχονταν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015- συνειδητοποιούν ότι στήριξαν την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση από Μεταπολιτεύσεως, θα πρέπει να παίρνουν χάπια αντικαταθλιπτικά σε γενναίες δόσεις.

Ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι τώρα βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Οτι ανοίγεται νέος ορίζοντας για την Ελλάδα. Οτι θα ανακάμψει άμεσα η οικονομία. Θα ανοίξουν δουλειές. Οι επιχειρηματίες θα βάλουν λέφτά. Οι επενδυτές θα συνωθούνε.
Η αντιπολίτευση σύμπασα υποστηρίζει ότι αυτά που υπέγραψε ο Τσίπρας οδηγούν σε αδιέξοδο αντί σε έξοδο. Οτι η Ελλάδα θα πορεύεται δέσμια και οι πολίτες γονατιστοί από τα εξουθενωτικά πλεονάσματα τουλάχιστον έως το 2061. Οτι οι δεσμεύσεις Τσίπρα θα οδηγήσουν σύντομα σε νέο Μνημόνιο.

Αλλά πέστε ότι αυτά είθισται να τα λέει η αντιπολίτευση και ότι δεν τα προσυγράφουν οικονομικοί αναλυτές από το Bloomberg ως τους Financial Times.
Ο Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να πορεύεται η χώρα με τον καμένο Καμμένο να επικρέμαται ως μόνιμη απειλή πάνω από το κεφάλι του; Οσο, μάλιστα, θα εξατμίζεται το κόμμα καμένου Καμμένου τόσο πιο απειλητικός θα γίνεται ο συνεταίρος του.
Ο Τσίπρας νομίζει ότι με το πολιτικό κλίμα να οξύνεται, με το να βγαίνουν οι πολίτες -αδιάφορο για ποια αιτία- στο δρόμο και με να γίνεται η Βουλή θέατρο προσωπικών ύβρεων και να συγκλονίζεται η κοινωνία από αβεβαιότητες, θα εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στην οικονομία;

Ο Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι η οικονομία ουσιαστικά βρίσκεται σε μακρά περίοδο ύφεσης και ο εκτροχιασμός της είναι πιθανότερος από ποτέ;
Τυπικά, η Ελλάδα εξέρχεται από τη μνημονιακή περίοδο στις 21 Αυγούστου 2018. Ουσιαστικά, εισέρχεται σε μια νέα παρατεταμένη μνημονιακή περίοδο, γιατί οι θεσμοί δεν πρόκειται να μην πάρουν τα χρήματά τους πίσω και με τόκο.

Μπορούν να εξαναγκάσουν η Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων ή οι …Μακεδόνες, τον Τσίπρα να πάει σε εκλογές; Οχι. Παρόλο που η κυβέρνησή του είναι μειοψηφική. Ομως, ο Τσίπρας κατέφυγε τον Σεπτέμβρη 2015 στον ελληνικό λαό ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα, που όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά και κρίσιμα, γιατί δεν καταφεύγει στην ετυμηγορία του; Φοβάται;

Η ευθύνη να σέρνει τη χώρα, έως το φθινόπωρο 2019 σε μια μακρά προεκλογική περίοδο είναι τεράστια. Ας κάνει την επιλογή του: Καρέκλα ή… Ελλάδα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου