Οι «καλοί», οι «κακοί» και άλλα προεκλογικά παραμύθια

09/07/18 • 10:48 | UPD 09/07/18 • 11:04

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές θα ακούσουμε και θα δούμε τα πάντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 2015, θα διεξαγάγει έναν προεκλογικό αγώνα με κεντρικό σύνθημα «εμείς είμαστε οι καλοί, αυτοί είναι οι κακοί».

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Πάντοτε, βέβαια, με τις απαραίτητες αλλαγές στο πακέτο υποσχέσεων. Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν το σκίσιμο των Μνημονίων, τώρα είναι η έξοδος. Τότε, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. λειτουργούσε ως υπάλληλος των δανειστών και γούσταρε να εξοντώνει τους πολίτες με μέτρα, τώρα υποτίθεται πως θέλει να εφαρμόσει μια αντιλαϊκή πολιτική με περαιτέρω μείωση εισοδημάτων.

ΓΙΑ μία ακόμα φορά το σχέδιο εξαπάτησης που έχουν δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του είναι αστείο και το ξεπερνά η πραγματικότητα. Γιατί είναι η πραγματικότητα σε συνδυασμό με τις πολιτικές αστοχίες των κυβερνήσεων που καθορίζουν την οικονομική πολιτική. Και κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τα ψευδοαφηγήματα, αν θέλουμε επιτέλους να βγούμε κάποια άλλη στιγμή στο μακρινό μέλλον από την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοπροσδιορίζεται ως το «καλό» στο πολιτικό σκηνικό, αλήθεια, τι έπραξε στα τριάμισι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία; Και πώς μπορεί να διακατέχεται από τόσο θράσος ο πρωθυπουργός όταν μόλις χθες δεσμεύθηκε ότι «το σχέδιό μας είναι σαφές, να λάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Να αυξηθούν οι μισθοί, να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας ποτέ ξανά μόνος του απέναντι στην κρίση»;

ΣΤΑ χρόνια της διακυβέρνησής του δημιουργήθηκε η «γενιά των 300 ευρώ» που δουλεύει χωρίς… όρους, αλλά εκείνος συνεχίζει την «καραμέλα» για τα εργασιακά. Στα χρόνια της διακυβέρνησής του αυξήθηκαν όλοι μα όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και οι εισφορές πληττοντας ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη αλλά και τους πιο οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Στα χρόνια της διακυβέρνησής του μειώθηκαν και άλλο οι αποδοχές των συνταξιούχων… δικαιολογώντας και όλες τις προηγούμενες περικοπές τις οποίες κατήγγελλε. Στα χρόνια της διακυβέρνησής του υποθηκεύτηκε όλη η δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο έως το 2115!

ΟΛΑ αυτά έγιναν διότι με την καταστροφική διαχείριση στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας έκαψε κάθε διαπραγματευτικό χαρτί, έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και στο τέλος υπέγραψε ό,τι του έδωσαν. Και το τρίτο Μνημόνιο, πέρα από τη ζημιά που προκάλεσε την τελευταία τριετία, δυστυχώς δεσμεύει τη χώρα έως το 2066.

ΑΥΤΑ πέτυχαν οι «καλοί» του ΣΥΡΙΖΑ με τις τεράστιες πολιτικές αστοχίες τους. Η πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει για το μέλλον είναι αντιστρόφως ανάλογη με όσα υπόσχονται σήμερα. Γι’ αυτό όσο κι αν προσπαθούν να κατηγορήσουν ως «κακή» τη Ν.Δ., το προεκλογικό τους αφήγημα θα καταρρεύσει. Οι πολίτες, πλέον, γνωρίζουν την αλήθεια…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου