Οι φιέστες και τα… κλάματα

08/07/18 • 10:00 | UPD 08/07/18 • 10:00

ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ που πέρασε συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το περιώνυμο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, που θα έβγαζε τη χώρα από τα Μνημόνια και θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών. Μόνο που τώρα δεν στήθηκαν χοροί και πανηγύρια, όπως τότε, που γιορταζόταν η μεγάλη νίκη του 62% του περήφανου «Οχι», το οποίο, όμως, μετατράπηκε μέσα σε λίγες ώρες σε ένα μεγαλοπρεπέστατο «Ναι» σε όλα.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μπορεί να ειδικεύεται στις φιέστες, όπως έδειξε και πρόσφατα με τη συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια ή την απόφαση του Eurogroup για το χρέος και όπως αυτή που ετοιμάζεται για τις 21 Αυγούστου, όταν θα γιορταστεί πανηγυρικά η έξοδος από το Μνημόνιο. Προφανώς, δεν προσφερόταν όμως για τέτοια η θλιβερή επέτειος του δημοψηφίσματος, που παραλίγο να βγάλει τη χώρα από την Ευρώπη. Και αυτό θα είχε συμβεί εξαιτίας της καταστροφικής διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη του πρώτου εξαμήνου, αν δεν ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, και αν δεν έδιναν την ψήφο τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επίσης εξαπατήθηκαν από τον πρωθυπουργό, όπως και οι πολίτες. Τους ζήτησε να βάλουν πλάτη για τη διάσωση της χώρας και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάει σε εκλογές, αλλά αμέσως μετά αποφάσισε να στήσει κάλπες τον Σεπτέμβριο.

Οι συνέπειες του τραγικού δημοψηφίσματος κοστολογούνται από κοινοτικούς αξιωματούχους με ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά τούς είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, «με τις σαχλαμάρες σας το 2015 χάνουμε 35 δισ. ευρώ ετησίως». Οι τράπεζες λειτουργούν ακόμα με capital controls, τα οποία θα καταργούνταν σε λίγες ημέρες, όπως υποσχόταν τότε ο κ. Τσίπρας, ενώ με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση παραδόθηκαν στα χέρια ξένων funds αντί πινακίου φακής.

Οι δανειστές πέτυχαν την εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων που έβαλαν στο τραπέζι και τώρα ορισμένοι από αυτούς «αβαντάρουν» τον κ. Τσίπρα που πέρασε ό,τι του ζήτησαν. Ωστόσο, αντί για χορούς και πανηγύρια, κάποιοι άλλοι κλαίνε. Είναι οι Ελληνες φορολογούμενοι, που πληρώνουν το λογαριασμό για τις φιέστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap