Ο Μητσοτάκης κέρδισε και την μάχη της Βουλής

06/07/18 • 07:55 | UPD 06/07/18 • 07:55

Newsroom eleftherostypos.gr

Κάθε φορά που οι πολιτικοί αρχηγοί συγκρούονταν στη Βουλή, οι προπαγανδιστές του Μαξίμου έβγαιναν και έλεγαν ότι «ο Τσίπρας διέλυσε τον Μητσοτάκη» και ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χάνει από τη «σέντρα».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Χθες κόπηκαν τα αστεία ακόμη και για τους υπαλλήλους του πρωθυπουργού που σκαρώνουν φανταστικές ιστορίες στα «υπόγεια» του κυβερνητικού μεγάρου.
Ο Μητσοτάκης κέρδισε καθαρά τη μάχη της Βουλής. Με ονόματα και διευθύνσεις αποδόμησε το συκοφαντικό λόγο του Τσίπρα και ισοπέδωσε το τελευταίο οχυρό του πρωθυπουργού, που είναι τα ψέματα και ο διχαστικός λόγος.

Για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε δεινή θέση στα ζητήματα της διαφθοράς. Ο κ. Μητσοτάκης κατονόμασε τους επιχειρηματίες που διαπλέκονται με τον πρωθυπουργό και βέβαια αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για τα μυστικά ταξίδια στη Βενεζουέλα του Νίκου Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα offshore και μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου. Το «προνομιακό» πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τα ζητήματα διαφάνειας, ανήκει πλέον στο παρελθόν μετά τα νταραβέρια των κυβερνητικών στελεχών με τους εργολάβους και τους ολιγάρχες. Ούτε ο Τσίπρας δεν το περίμενε.

Ιδια κατάληξη είχε και το νέο κατασκεύασμα των προπαγανδιστών της κυβέρνησης ότι ο Μητσοτάκης πήγε στη Γερμανία και ζήτησε από τη Μέρκελ και τους υπουργούς της «να μην χαριστεί στον Τσίπρα και να αξιώσει τη μείωση των συντάξεων». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέθεσε τροπολογία για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις ξεσκεπάζοντας τη δήθεν κυβερνητική ευαισθησία ενώ σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα γέλασε και ο κάθε πικραμένος όταν ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν συνάντησε καν τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και την καγκελάριο, όπως αναφερόταν σχετικά. Αδέξιοι και στην προπαγάνδα τους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός έχει παγιδευτεί σε ένα «αφήγημα», παραμύθι δηλαδή για να καταλαβαινόμαστε, το οποίο αδυνατούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες. «Στις 20 Αυγούστου έρχεται το τέλος των Μνημονίων»
λέει και ξαναλέει ο κ. Τσίπρας μήπως το πιστέψει κανένας αφελής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, οι πολίτες σε ποσοστά άνω του 80% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση. Και ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα της «μεταμνημονιακής περιόδου» για τις μειώσεις στις συντάξεις και την αύξηση των φόρων μέσω του αφορολόγητου ορίου.

Το καλύτερο πάντως το φύλαγε για το τέλος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σε ένα πεντάλεπτο ντελίριο αποκάλεσε καμιά δεκαριά φορές «ψεύτη» τον κ. Μητσοτάκη. Και όλα αυτά χθες, στην επέτειο του δημοψηφίσματος και της απόφασης του πρωθυπουργού να μετατρέψει το «όχι» σε «ναι» μέσα σε λίγες ώρες.

Συσπείρωση 91% στην ΝΔ

Τσάμπα οι «Δούρειοι Ιπποι», στράφι η προσπάθεια του Μαξίμου να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, αστείες οι συμβουλές του Τσίπρα προς τον Μητσοτάκη να ακολουθήσει τη γραμμή Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας έχει εκτοξευθεί στο 91%!

Δηλαδή η βάση είναι απολύτως ενωμένη όταν στο ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό συσπείρωσης είναι μόλις 58%. Εξίσου ενδιαφέρον το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (τον Σεπτέμβριο του 2015) έχει στραφεί στη Νέα Δημοκρατία ενώ δεν καταγράφεται καμία μετακίνηση από τη Ν.Δ. προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Καθολική απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών

Μπορεί ο πρωθυπουργός να καταγγέλλει ως «φασίστες» και ακραίους όσους διαμαρτύρονται για τη συμφωνία των Πρεσπών όμως η έρευνα της MRB δείχνει ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας απορρίπτει συνολικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό.

Το 71% κρίνει αρνητικά τη στάση του κ. Τσίπρα, ενώ αξιοσημείωτο ότι και το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (του 2015) απορρίπτει τη συμφωνία. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τον υπουργό Αμυνας. Μόλις το 9,4% των πολιτών κρίνει θετική τη στάση του στη συμφωνία ενώ το 75% των ψηφοφόρων των ΑΝ.ΕΛ. χαρακτηρίζει αρνητικά τους χειρισμούς του. Η κυβέρνηση ήθελε να διαλύσει τη Ν.Δ. με το Σκοπιανό και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. μετρούν ζημιές.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου