Συσπείρωση Άσαντ-Κούρδων μετά το Αφρίν

05/07/18 • 10:00 | UPD 05/07/18 • 10:00

Ο «Εθνικός Όρκος» των πρωτο-κεμαλιστών του 1920 για ανάκτηση των οθωμανικών εδαφών της βόρειας Συρίας και του Ιράκ υλοποιήθηκε μεν στο Αφρίν, αλλά ανατολικά του Ευφράτη προσκρούει σε συρο-κουρδικό τοίχο.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Προ του κινδύνου να επεκτείνει η AΆγκυρα την επιρροή της πέραν της βορειοδυτικής Συρίας (το γεγονός ότι οι Τούρκοι πήγαν εκεί για να μείνουν, όπως στην Κύπρο, προδίδει η ξαφνική «ανακάλυψη» από Τούρκους ιστορικούς του αρχηγείου του Κεμάλ Ατατούρκ σε χωριό του Αφρίν, όπου ο Τούρκος στρατηλάτης υποτίθεται έδωσε μια από τις τελευταίες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) Κούρδοι και Άσαντ προχωρούν σε «ενοποιητικό» ντιλ με συνοπτικές διαδικασίες – και τις ευλογίες, όπως όλα δείχνουν, ΗΠΑ-Ρωσίας-Ισραήλ.

Τόσο η τουρκική Yeni Safak, που πρόσκειται στο «βαθύ ΑΚΡ», όσο και το «οικογενειακό φύλλο» των Aσαντ, El Vatan αποκάλυψαν άκρως ζουμερές λεπτομέρειες για την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία Δαμασκού-YPG, που βάζει πάγο στον «Εθνικό Όρκο» των Τούρκων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι κουρδικές πολιτοφυλακές του PYD (στρατιωτικό σκέλος του YPG) ανατολικά του Ευφράτη –σκέτοι «τρομοκράτες» κατά την Τουρκία– θα υπαχθούν στον εθνικό στρατό της Συρίας και θα μισθοδοτούνται από τη Δαμασκό. Τα πορτρέτα του Οτσαλάν και οι σημαίες της κουρδικής Ροτζάβα (ημιαυτόνομα καντόνια) θα απομακρυνθούν ώστε να αναρτηθεί η σημαία της Συρίας, ενώ στη διοίκηση και την εκπαίδευση θα χρησιμοποιούνται η αραβική και η κουρδική γλώσσα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ενεργειακό κεφάλαιο. O υπουργός Πετρελαίου της Συρίας θα είναι κουρδικής καταγωγής, ενώ τα κοιτάσματα των κουρδικών επαρχιών θα δοθούν για εκμετάλλευση σε δυτικές εταιρίες. Στην περιοχή θα παραμείνουν αμερικανικά στρατεύματα – για κόψουν οριστικά τον βήχα στους Τούρκους – ενώ στο πλαίσιο του μεγάλου «ντιλ» οι Ρώσοι θα διατηρήσουν τις βάσεις τους σε άλλα σημεία της συριακής επικράτειας. Όλα αυτά μένει βέβαια να αποδειχθούν στην πράξη…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου