Από τους χορούς στους οδυρμούς

05/07/18 • 09:28 | UPD 06/07/18 • 07:51

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Σήμερα το απόγευμα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει κανονικά να δώσουν ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος και να στήσουν χορό προκειμένου να γιορτάσουν τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το περήφανο δημοψήφισμα που θα έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια και θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών.

Πρόκειται ασφαλώς για μια θλιβερή επέτειο για τη χώρα, που θα πληρώσει για πολλά ακόμα χρόνια την ανικανότητα και τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου που εξαπάτησαν τους πολίτες για να υφαρπάξουν την ψήφο τους και να αναρριχηθούν στην εξουσία, παραμένοντας γαντζωμένοι σε αυτήν. Κυρίως το 62% που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα για να γίνει τις επόμενες ημέρες ένα μεγαλοπρεπές «ναι σε όλα» και ακόμα περισσότερα.

Οι συνέπειες του δημοψηφίσματος αποτιμώνται σε δεκάδες δισ. ευρώ. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υπολογίζει το κόστος για την ελληνική οικονομία σε 86 δισ. ευρώ, ενώ κοινοτικοί αξιωματούχοι ανεβάζουν τον λογαριασμό σε ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ. Ο «Ε.Τ.» το υπολογίζει σε 195 δισ. ευρώ
Οι τράπεζες λειτουργούν ακόμα με capital controls και το Ελληνικό Δημόσιο έχασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής του κράτους στην αύξηση κεφαλαίων και παρέδωσε τα πιστωτικά ιδρύματα στα χέρια ξένων funds αντί πινακίου φακής.

Οι δανειστές πέτυχαν την εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων που έβαλαν στο τραπέζι. Η δημόσια περιουσία πέρασε στον έλεγχό τους μέσω υπερταμείου, η οικονομία πέρασε σε ύφεση τη διετία 2016 – 2017, όταν οι άλλες χώρες κάλπαζαν με γρήγορους ρυθμούς, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν σε φόρους και μειώσεις στις συντάξεις τη ζαριά Τσίπρα – Βαρουφάκη.

Αυτοί που κλαίνε σήμερα δεν είναι τα άτομα του περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα, όπως είπε η σύζυγος του πρωθυπουργού, για τη χαμένη επανάσταση, αλλά οι απλοί πολίτες που άλλα τους είχαν τάξει οι κυβερνώντες και τους εξαπάτησαν εν ψυχρώ για να απολαμβάνουν εκείνοι μεγαλεία και καρέκλες που δεν έχουν τιμήσει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου