Κυβέρνηση συνασπισμού υπό διάλυση

04/07/18 • 13:38 | UPD 04/07/18 • 13:38

Πριν από λίγες ημέρες στη φιέστα του Ζαππείου ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωνε πανηγυρικά πως «θα πάμε μαζί μέχρι τέλους». Χθες τα γύρισε -για πολλοστή φορά- και απείλησε πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό με 151 βουλευτές στη Βουλή.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Η πληρωμένη απάντηση ήρθε από τον εξάδελφο: «Πρώτα θα πάει η συμφωνία στη Βουλή, θα κυρωθεί (εφόσον βρεθούν 151 βουλευτές) και μετά θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ρίξει την κυβέρνηση; Μα τότε δεν θα έχει κανένα νόημα η παρέμβασή του, αφού η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ. Εχω απορίες. Εσείς;», ήταν η ανάρτηση του Δημήτρη Καμμένου, που τρόλαρε τον τέως πρόεδρό του.

Το καλύτερο όμως αυτο-τρολάρισμα ήρθε από το Μαξίμου. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δύο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή», διεμήνυσε με non paper, επιλέγοντας να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Σε διπλό ταμπλό και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος είπε ένα αόριστο «όταν έρθει η ώρα θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο, σε ποιο επίπεδο και με ποιες πλειοψηφίες θα εγκριθεί από τη χώρα μας η συγκεκριμένη συμφωνία». Δηλαδή δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα, το οποίο όμως αναίρεσε αμέσως μετά, λέγοντας πως «έχουμε την κυρίαρχη Βουλή για να δώσει τις λύσεις».

Λίγο πιο ξεκάθαρος ο Νίκος Κοτζιάς, που απέρριψε την… εντολή Καμμένου λέγοντας πως «η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να προϋποθέτει 180 ψήφους». Μετάφραση: Λένε «ναι» στον Πάνο Καμμένο για να μείνει ήσυχος μέχρι τις εκλογές, αλλά εννοούν «όχι», περιμένοντας την ώρα που θα αδειάσει η γωνιά του για να υποδεχθούν τον επόμενο συνέταιρο (μετεκλογικά πάντα και ανάλογα με τα ποσοστά που θα πιάσουν οι υποψήφιοι μνηστήρες).

Αλλά εντάξει, οι κυβερνητικοί σύντροφοι μπορεί να αλληλοδουλεύονται για επικοινωνιακούς λόγους, όμως δεν μπορούν να κοροϊδεύουν άλλο τον ελληνικό λαό, είτε με τεχνητούς καβγάδες για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους που τους απέμειναν είτε με πυροτεχνήματα για «παραθυράκι» αναστολής εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων είτε με την αλλαγή ατζέντας, όπως με τη συνταγματική αναθεώρηση και τον «Κλεισθένη» που θα είναι το επόμενο αφήγημά τους.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου