Η Ν.Δ. να «ακυρώσει» τώρα τις μειώσεις συντάξεων

04/07/18 • 13:33 | UPD 04/07/18 • 13:33

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συνεχίζουν να παίζουν στην παράσταση που ξεκίνησε πριν από τριάμισι χρόνια.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο «καλύτερος πρωθυπουργός της Ελλάδας», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., και ο «Πάνο, έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά μαζί», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, παραμένουν σφιχταγκαλιασμένοι από το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2015. Και έτσι θα φτάσουν έως τις κάλπες.

ΟΙ θεατρικά σκηνοθετημένες μεταξύ τους κόντρες πλέον όχι μόνο δεν πείθουν κανέναν, αλλά τους γελοιοποιούν ακόμα περισσότερο. Μπορεί να εμφανίζονται πως έχουν διαφορές τόσο σε εθνικά θέματα όσο και σε ζητήματα που άπτονται της Εκκλησίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θυσιάζουν τις καρέκλες τους. Εκεί που δεν διαφώνησαν ούτε στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος ήταν στην υπογραφή όλων των εξαιρετικά επώδυνων μέτρων της διακυβέρνησής τους. Στο Μνημόνιο τήρησαν κοινή γραμμή. Μαζί αύξησαν υπέρμετρα τους φόρους και τις εισφορές, μαζί ψήφισαν τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου.

ΤΩΡΑ, βέβαια, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και εξαΰλωση των ΑΝ.ΕΛ. ξαφνικά θυμήθηκαν ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να μην εφαρμοστεί η μείωση έως και 18% των κύριων συντάξεων από τον Δεκέμβριο, γιατί τότε η συντριβή της Κουμουνδούρου θα γράψει ιστορία. Ψάχνονται από εδώ, κάνουν διαρροές από εκεί, σχεδιάζουν να δώσουν μέρισμα από το πλεόνασμα εν είδει… 13ης σύνταξης, προσπαθούν να πείσουν τους δανειστές να περιορίσουν το «ψαλίδι κ.λπ.

ΤΗ λύση σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα είναι υποχρεωμένη να τη δώσει η Ν.Δ. Αν εφαρμοστεί το ψηφισμένο από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. μέτρο τότε η πλειονότητα των συνταξιούχων θα χάσει κατά μέσο όρο δύο μηνιάτικα. Η επιβάρυνση θα είναι δραματική καθώς οι συνταξιούχοι πλέον θα έχουν χάσει παραπάνω από τις μισές αποδοχές που λάμβαναν έως την ημέρα που η χώρα μπήκε στα Μνημόνια.

Η Ν.Δ. πρέπει να μπλοκάρει αυτή την τεράστια αδικία εις βάρος των συνταξιούχων. Οχι, όμως, πρόσκαιρα και για προεκλογικούς λόγους όπως επιχειρεί η κυβέρνηση, αλλά γιατί αν εφαρμοστεί το κούρεμα της προσωπικής διαφοράς τότε δύο στα τρία νοικοκυριά συνταξιούχων δεν θα μπορούν πια να τα βγάλουν πέρα.

Η Ν.Δ. πρέπει να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για καταρχάς «πάγωμα» των μειώσεων στις συντάξεις και να αναζητήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα. Και αμέσως μετά τις εκλογές, όταν και θα σχηματίσει κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με βάση το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, την οριστική ακύρωση αυτού του επαχθούς μέτρου. Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξει την τεράστια διαφορά φιλοσοφίας που έχει ως προς την κοινωνική προστασία με την υποτιθέμενη… αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Και ακόμα θα αποδείξει πως έχει τόσο τη δύναμη όσο και την αξιοπιστία να ασκεί ορθή οικονομική και κοινωνική πολιτική πριν καν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap