Κυβερνητική φαρσοκωμωδία

04/07/18 • 11:03 | UPD 04/07/18 • 11:03

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αυτός που προτίθεται να καταψηφίσει έναν νόμο δεν μπορεί να επιβάλλει τους όρους υπερψήφισής του.

Για παράδειγμα ο Καμμένος που δηλώνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και ορκίζεται για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει, είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να απαιτήσει την κύρωσή της από τη Βουλή με 180 ψήφους.

Όποιος αποσύρεται από το παιχνίδι δεν μπορεί να καθορίζει τους όρους διεξαγωγής του. Το καταλαβαίνουν και τα μικρά παιδιά.

Εδώ όμως αναδεικνύεται η πολιτική αδυναμία του πρωθυπουργού. Λίγη ώρα μετά την πρωινή συνέντευξη του υπουργού Αμυνας, το Μαξίμου με δελτίο Τύπου τόνιζε ότι «επιθυμία της κυβέρνησης είναι η συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή», φωτογραφίζοντας το σενάριο της έγκρισης από 180 βουλευτές.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προκειμένου να καθησυχάσουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να εξαφανίζονται, αφήνουν παράθυρο για 180 ψήφους όταν δύσκολα θα βρουν 151. Ζούμε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, το οποίο συμπληρώνεται από την απάντηση Κοτζιά σε Καμμένο ότι για τη συμφωνία των Πρεσπών απαιτείται απλή και όχι διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Όλα αυτά έχουν την εξήγησή τους. Ο Καμμένος κοιτάζει ήδη την επόμενη μέρα του. Ξέρει ότι εάν οι ΑΝΕΛ μείνουν εκτός Βουλής θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και παίζει τα ρέστα του αδιαφορώντας για την εικόνα της κυβέρνησης. Εκ του ασφαλούς, βέβαια, καθώς δεν θα παραιτηθεί, παρά την παραμονή της κάλπης, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Η κυβερνητική φαρσοκωμωδία βγάζει γέλιο αλλά οι υπογραφές στις Πρέσπες έχουν ήδη δημιουργήσει αποτελέσματα. Ο Ζάεφ τρέχει τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος διαλαλώντας ότι η χώρα του κέρδισε τη «μακεδονική» γλώσσα και τη διεθνή αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας». Στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί η αίτηση των Σκοπίων και ο κ. Καμμένος θα συμμετέχει χωρίς να διαφωνεί, καθώς εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Το αστείο αυτό δεν μπορεί να πάει μακριά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap