Οι Φιλιππίνες σε κύκλο βίας

03/07/18 • 10:52 | UPD 03/07/18 • 10:52

Η βία φέρνει βία ακολουθώντας έναν φαύλο κύκλο, όπου χάνεται το δίκιο. Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημάρχου της πόλης Ταναουάν των Φιλιππίνων επαναφέρει το ζήτημα της αυτοδικίας και του εθνικού πολέμου κατά των ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος της μεγάλης νησιωτικής χώρας, με έναν ιδιότυπο, εντελώς έκνομο τρόπο.

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Ο δήμαρχος Αντόνιο Χαλίλι, φανατικός οπαδός της «τακτικής» του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δολοφονήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή, μέρα μεσημέρι, στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης κι ενώ παιάνιζε ο εθνικός ύμνος της χώρας. Βίντεο της εκτέλεσης έχει καταγράψει την επίθεση -μια σφαίρα κατευθείαν στην καρδιά από επαγγελματία εκτελεστή. Κύκλοι του προεδρικού μεγάρου ορκίστηκαν εκδίκηση και ανελέητο κυνηγητό στους δολοφόνους του δημοφιλούς δημάρχου, ο οποίος ακολουθούσε κατά γράμμα την πολιτική Ντουτέρτε.

Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν πρωτεργάτης της, αφού από το 2014 είχε οργανώσει στην πόλη του παραστρατιωτικές ομάδες με μαυροντυμένους πάνοπλους «εκδικητές» που περιπολούσαν στους δρόμους για να πατάξουν το έγκλημα. Η ανορθόδοξη τακτική εδραιώθηκε σε όλη την επικράτεια των Φιλιππίνων, όταν το 2016 εξελέγη πρόεδρος ο «τιμωρός» Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ, των Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του εθνικού τύπου, δικαστών και της ηγεσίας της αστυνομίας της χώρας, ο πρόεδρος Ντουτέρτε υποστηρίζει τις εκτελέσεις διακινητών και χρηστών ναρκωτικών και καλεί τους πολίτες να προχωρούν σε αυτοδικία για να παταχθεί η μάστιγα των ναρκωτικών.

Ο Τύπος θεωρεί αναποτελεσματική την εκτός νομικών πλαισίων εκστρατεία τιμωρίας του Ντουτέρτε, καθώς μεγεθύνει τη βία και το έγκλημα, περιφρονώντας τη δικαιοσύνη. Ανδρες της αστυνομίας και των παραστρατιωτικών έχουν σκοτώσει πάνω από 4.000 ανθρώπους –επί τόπου, χωρίς δίκες– αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντουτέρτε τον Ιούνιο του 2016.

Εκατοντάδες χρήστες ή ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί από πυρά αγνώστων. Πολλοί από τους θανάτους που αποδίδονται στο κυνηγητό της αστυνομίας εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών ήταν στην πραγματικότητα ψυχρές εκτελέσεις χωρίς επιβεβαιωμένη ενοχή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου