Ο πρόθυμος της Μέρκελ

29/06/18 • 10:51 | UPD 29/06/18 • 11:19

Η Γερμανίδα καγκελάριος το είπε ξεκάθαρα χθες στο κοινοβούλιο της χώρας της: «Εάν δεν καταφέρουμε να έχουμε μία συμφωνία με τα 28 μέλη της Ε.Ε., πρέπει να σκεφτούμε μία “συμμαχία των προθύμων” όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Δεν χρειάζεται να σκεφτεί κανείς ποιος ήταν ο πρώτος πρόθυμος να συμμαχήσει με την κυρία Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτημα προκειμένου να τη βοηθήσει να σβήσει τη φωτιά που μαίνεται στον κυβερνητικό της συνασπισμό.

Μα φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χωρίς να έχει πάρει καμία έγκριση από τη Βουλή ή το Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσε στους Financial Times ότι είναι έτοιμος να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για την επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι το βάρος για την ελληνική πλευρά δεν θα είναι μεγάλο, αν και οι Γερμανοί θέλουν να απομακρύνουν από τα εδάφη τους πάνω από 100.000 μετανάστες. Η Ελλάδα προθυμοποιήθηκε να στεγάσει και άλλους πρόσφυγες όταν οι χώρες της Βορείου Αφρικής, η Αλβανία και τα Σκόπια απορρίπτουν το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν hot spots.

Πρόκειται για μία ολέθρια επιλογή, καθώς η χώρα μας θα δεχθεί όλη την πίεση του προσφυγικού και μάλιστα εθελουσίως! Η Τουρκία θα ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν τις πύλες στους διακινητές μεταναστών και η Γερμανία θα στέλνει πίσω στην Ελλάδα τους δικούς της μετανάστες. Αργά αντιλήφθηκε ο κ. Τσίπρας ότι η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στους διακινητές πως η Ευρώπη προστατεύει τα σύνορά της.

Το 2015 και το 2016 έλεγε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και η αρμόδια υπουργός Μετανάστευσης υποστήριζε ότι οι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα, λιάζονται στις πλατείες και εξαφανίζονται. Τώρα ετοιμάζεται το έδαφος για την αντίστροφη κίνηση. Οι μετανάστες θα εμφανίζονται και θα λιάζονται στις πλατείες της χώρας. Και όλα αυτά ενώ στα κέντρα παραμονής προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες και ο δήμαρχος Μόριας έχει ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στο νησί της Λέσβου.

Το θέμα των διμερών συμφωνιών το είχε αποκαλύψει το euro2day.gr πριν από δέκα ημέρες συνδέοντας τις κινήσεις του πρωθυπουργού με το ζήτημα του χρέους. Δηλαδή η Μέρκελ συμφώνησε για την ανέξοδη για τη Γερμανία παράταση των δανείων του EFSF κατά 10 έτη ζητώντας από την ελληνική πλευρά να «βάλει πλάτη» και να δεχθεί διμερή συμφωνία προκειμένου οι Χριστιανοκοινωνιστές που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να μην τη ρίξουν από την Καγκελαρία.

Από το «go back μαντάμ Μέρκελ» ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στη συμμαχία των προθύμων του Βερολίνου. Ο πρωθυπουργός της αριστεράς και της επανάστασης έβαλε όλες τις υπογραφές που ζητούσε ο διεθνής παράγοντας. Δέσμευσε τη χώρα για 99 χρόνια μέσω του υπερταμείου, έβαλε εγγύηση την κρατική περιουσία για 25 δισ., έδωσε όνομα, γλώσσα και εθνότητα με τη συμφωνία των Πρεσπών και ετοιμάζεται να κλείσει διακρατική πράξη επιστροφής μεταναστών από τη Γερμανία. Ούτε παραγγελία να τον είχαν…

«Τη Δευτέρα ανοίγουν οι τράπεζες»

Χθες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την εφαρμογή των capital controls, που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα, στο πλαίσιο της περήφανης διαπραγμάτευσης. Οι σκηνές με τους ηλικιωμένους να σχηματίζουν ουρές έξω από τις τράπεζες θα παραμένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη των πολιτών. Όπως επίσης και ο τυχοδιωκτισμός των κυβερνητικών αξιωματούχων που δήλωναν με σιγουριά ότι «τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα θα ανοίξουν οι τράπεζες». Τα capital controls ακόμη παραμένουν ενώ είχαν ως αποτέλεσμα να απαξιωθεί πλήρως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και οι συστημικοί όμιλοι να περάσουν στα χέρια των funds σε τιμές ψίχουλα, μέσω της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης.

Το έγκλημα που συνετελέσθη εκείνη την περίοδο στην οικονομία θα το πληρώνει η χώρα μας για πολλές δεκαετίες ακόμη. Και όλα αυτά έγιναν επειδή ο πρωθυπουργός ήθελε να κάνει τον επαναστάτη με τα λεφτά των άλλων. Και όσο για τις δικαιολογίες των Συριζαίων ότι τις τράπεζες τις έκλεισαν οι «κακοί» της ΕΚΤ, ας δουν τι έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Νοέμβριο του 2011 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου σκεφτόταν μετά τη Σύνοδο των Καννών τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Με το άκουσμα της είδησης θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα», έλεγε ορθώς και 4 χρόνια αργότερα το έκανε πράξη.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap