Ομπραντόρ, ο… πονοκέφαλος για τον Ντόναλντ Τραμπ

28/06/18 • 10:43 | UPD 28/06/18 • 10:43

Τον «δάσκαλό του» από τα… νότια θα βρει ο Ντόναλντ Τραμπ πολύ σύντομα! Συγκεκριμένα, μετά την Κυριακή, όπως λέει ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Μεξικού.

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Ο Ομπραντόρ μπορεί να μιλήσει την «ίδια γλώσσα» με τον Τραμπ, καθώς δηλώνει λαϊκιστής, εθνικιστής, αλλά από… αριστερά! Κάτι σαν τα ιταλικά «Πέντε Αστέρια», ας πούμε.

Ο Ομπραντόρ που έχει σβήσει στις δημοσκοπήσεις τους αντιπάλους του, ορκίζεται να μπει εμπόδιο σε κάθε πολιτική της Ουάσιγκτον που βλάπτει το Μεξικό, είτε πρόκειται για τους δασμούς, είτε για το μεταναστευτικό και το «τείχος» στα σύνορα.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι μετά την εκλογή του, θα πλημμυρίσουν οι ΗΠΑ από μετανάστες, είτε από το Μεξικό είτε από τις άλλες χώρες της κεντρικής και νότιας Αμερικής, γιατί «έχουν κάθε δικαίωμα να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη και εμείς δεν θα τους εμποδίσουμε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Αρτούρο Σαρουκάν, πρώην πρεσβευτής του Μεξικού στις ΗΠΑ, δηλώνει ότι βλέπει πολύ πιθανή μια πρόταση από τον Ομπραντόρ στον Τραμπ, να συναντηθούν στα σύνορα για να λύσουν τις αμερικανομεξικανικές διαφορές –όπως έκαναν ο Λίντον Τζόνσον και ο Γκιγιέρμο Ντίαζ Ορντάζ, στη δεκαετία του 1960.

Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η σχέση Τραμπ – Ομπραντόρ (με την προϋπόθεση της εκλογής του, φυσικά) αλλά σίγουρα δεν θα είναι όλα ομαλά. Οπωσδήποτε, όμως, ο νέος πρόεδρος του Μεξικού θα έχει να ασχοληθεί με πολλά προβλήματα.

Οχι μόνο τη δύσκολη -όπως έχει διαμορφωθεί- σχέση με τις ΗΠΑ και την οικονομία, αλλά και τη μεγάλη εγκληματικότητα, που έγινε εμφανής ακόμη και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: τουλάχιστον 100 πολιτικοί και υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές (μαζί με τις προεδρικές, γίνονται και εκλογές για το Κογκρέσο) έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δυο-τρεις μήνες. Κι αυτό δεν είναι τίποτε, αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς των άλλων δολοφονιών, που δεν είναι «πολιτικές».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου