Η κατάντια της κυβέρνησης να ζητεί πιστοποιητικά φρονημάτων

27/06/18 • 11:09 | UPD 27/06/18 • 11:09

Πας μη Συριζαίος εχθρός της κυβέρνησης και του έθνους. Το δόγμα που κυριαρχεί στο Μαξίμου περνά τώρα στην επόμενη φάση.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν καθημερινώς ζητάει από κόμματα, φορείς, ανεξάρτητες αρχές ακόμη και ποδοσφαιρικές ομάδες να δηλώσουν πίστη σε αυτήν ή να αποδοκιμάσουν ενέργειες σε βάρος της. Οποιος διαμαρτύρεται για τις Πρέσπες είναι φασίστας, όποιος κριτικάρει τις αποφάσεις για το χρέος σχεδόν ανθέλληνας.

Τα παραδείγματα πολλά και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές που θα έρθει το τέλος της σημερινής συγκυβέρνησης πληθαίνουν:

«Γιατί ο Στουρνάρας δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για τη συμφωνία του Eurogroup, με την οποία λύσαμε το ζήτημα του χρέους;», επιμένει να ρωτάει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς θέλοντας να καταδείξει τον «ύποπτο» ρόλο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Θα απαντήσω στις 2 Ιουλίου με την έκθεσή μου», απάντησαν πηγές κοντά στον κ. Στουρνάρα που εάν ήθελαν να κάνουν χιούμορ θα μπορούσαν να παραπέμψουν τον κ. Παππά στις παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού. Τότε που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι η επιμήκυνση μοιάζει με «τρύπιο σωσίβιο που δεν θα σώσει την κυβέρνηση Σαμαρά ή με μακρύτερο σκοινί με το οποίο θα μας κρεμάσουν οι δανειστές». Αυτά υποστήριζε ο Τσίπρας και ο Παππάς από κάτω χειροκροτούσε. Τώρα ο υπουργός ζητάει δηλώσεις από τον Στουρνάρα. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να καταδικάσει τα επεισόδια που έγιναν έξω από τη ΔΕΘ λες και η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν αυτή που τα οργάνωσε. Βράζει ο τόπος στη Βόρεια Ελλάδα από την άθλια συμφωνία των Πρεσπών και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τους φταίχτες στη «Θύρα 4» και μπορεί και στον Σύνδεσμο Λονδίνου του ΠΑΟΚ. Το κυβερνών κόμμα γρήγορα ξέχασε τις στενές του σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη και τώρα ζητάει εξηγήσεις και δηλώσεις από τον ΠΑΟΚ. Ας πρόσεχαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Και έχασαν το πρωτάθλημα, όπως το έχασαν, και τα ακούν από την κυβέρνηση.

Μέχρι και η «Αυγή» φόρεσε πηλήκιο μετά τη γραβάτα του πρωθυπουργού και έγινε «χωροφύλακας» του Τύπου καταγγέλλοντας τις εφημερίδες της αντιπολίτευσης επειδή δεν πανηγύρισαν τη συμφωνία του Eurogroup.

Ολα αυτά είναι σημάδια κατάρρευσης ενός συστήματος εξουσίας που θέλησε να γίνει καθεστώς αλλά δεν υπολόγισε τη δύναμη του πολίτη, που μπορεί να πέφτει θύμα πολιτικής εξαπάτησης αλλά δεν ξεχνά. Ο κ. Τσίπρας είπε πολλά ψέματα και η αυλή του τώρα ζητάει από τους «αντιφρονούντες» πιστοποιητικά φρονημάτων. Κατάντια.

Δουλεύοντας για τους Καρανίκες

Ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές του δηλώσεις τον Ιανουάριο του 2015 υποστήριζε ότι θα έβαζε τέρμα στη βιομηχανία διορισμού μετακλητών υπαλλήλων και θα εμπιστευόταν σε θέσεις ευθύνης δημοσίους υπαλλήλους. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ανειλικρινής. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι διορισμοί μετακλητών έσπασαν κάθε ρεκόρ. Συγγενείς και φίλοι της Κουμουνδούρου, ανεπάγγελτοι και «εχθροί της καριέρας», όπως διατυμπάνιζε ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Καρανίκας, βρήκαν θέσεις στο Δημόσιο με υπερωρίες, νυκτερινά και οδοιπορικά.

Μόνο που κάποιος πληρώνει και, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, οι φορολογούμενοι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επιβαρύνθηκαν με έξτρα φόρους και εισφορές που ισοδυναμούν με ένα μηνιάτικο. Ετσι οι πολίτες δουλεύουν αποκλειστικά για το κράτος μέχρι τα μέσα Ιουλίου (από μέσα Ιουνίου που ήταν το 2014) και μόνο τα εισοδήματα των τελευταίων πέντε μηνών του έτους προορίζονται για τις δικές τους ανάγκες.

Και ο Μίκης Θεοδωράκης φασίστας;

«Αυτό που ζούμε με μια κυβέρνηση του 20% που αποφασίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα για το παρόν και το μέλλον της χώρας δεν είναι απλώς τραγικό ούτε βέβαια και κωμικό αλλά κυρίως είναι εξευτελιστικό». Αυτό έγραψε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης, και κάτι αντίστοιχο έλεγε ο Τσίπρας όταν βρισκόταν στα πρόθυρα της εξουσίας, το 2014.

Φασίστας και ο Μίκης; Ας καταλάβουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι με το Σκοπιανό άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Παρέδωσαν γλώσσα και εθνότητα στους γείτονες και απαξίωσαν τις ευαισθησίες των Ελλήνων για το ζήτημα. Οπως έγραψε στο άρθρο του ο Μίκης, «δεν καταλαβαίνουν τάχα όλοι ότι η οργή που κλείνει μέσα του ο λαός μας είναι επικίνδυνη;».

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου