Πέφτουν στο λάκκο που σκάβουν για τους άλλους

26/06/18 • 11:06 | UPD 26/06/18 • 15:50

Επιτέλους βρέθηκε το καινούργιο «κοσκινάκι» της κυβέρνησης. Από την Κυριακή έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα ο διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας και η αλλαγή του συστήματος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Πρέπει να το παραδεχθούμε πάντως ότι στο Μαξίμου έχουν πολύ πλάκα. Φανταζόμαστε ήδη το σκηνικό. Οι «στρατηγοί» του πρωθυπουργικού γραφείου εργάζονται νυχθημερόν αναζητώντας τρόπους για να διχάσουν την αξιωματική αντιπολίτευση και να μειώσουν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν αμφιβάλει κανείς για την πολιτική τους οξύνοια. Είναι αυτοί που έλεγαν ότι θα τρομάξουμε τους Ευρωπαίους με το Grexit και ύστερα ο Αλέξης Τσίπρας παρακαλούσε τη Μέρκελ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά το δημοψήφισμα για να υπογράψει τα πάντα, όπως έγραψε στο βιβλίο του και ο Φρανσουά Ολάντ.

Είναι αυτοί που σχεδίαζαν την αποβολή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και οι οποίοι τελικά δέχθηκαν την παραμονή του έως το 2060. Είναι αυτοί που υπαγόρευσαν στον πρωθυπουργό να ανοίξει το ζήτημα του Σκοπιανού «επειδή θα τσακώνονται οι Μητσοτακικοί με τους Σαμαρικούς» και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών συνιστούν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Βορείου Ελλάδος να κλείνονται στα γραφεία τους.

Είναι αυτοί που τώρα εντόπισαν το θέμα το οποίο θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά πανελλαδικώς και όχι μόνο σε Μακεδονία-Θράκη όπως έχει βρεθεί με το ζήτημα του Σκοπιανού.

«Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας για να δείξουμε ότι η Ν.Δ. είναι συντηρητικό κόμμα και θα προσελκύσουμε και προοδευτικούς ψηφοφόρους», σκέφτηκαν οι φωστήρες του Μαξίμου και έριξαν στην αγορά το θέμα. Άσχετα εάν ακόμη όλοι θυμούνται ότι ο πρωθυπουργός απομάκρυνε τον Νίκο Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας επειδή του το ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος. Οι συριζαίοι για άλλη μία φορά θα πέσουν στο λάκκο που σκάβουν για τους άλλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά αδύναμος, με χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας και οδεύει προς το τέλος της θητείας του. Δεν έχει την ευχέρεια να ανοίγει μέτωπα από τα οποία μάλιστα μόνο πολιτικό κόστος θα έχει, καθώς ούτε μπορεί η ετοιμόρροπη κυβέρνηση να τα βάλει με την Εκκλησία ούτε κανείς προοδευτικός θα συγκινηθεί από τα δίχτυα του ΣΥΡΙΖΑ λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συγκινητική φιέστα Τσίπρα-Καμμένου στο Ζάππειο. Το πρόβλημα των πολιτών, και δη των προοδευτικών, είναι ο διαχωρισμός κράτους-κόμματος, ένα ζήτημα δηλαδή στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωταγωνιστήσει με τους διορισμούς κολλητών και φίλων της Κουμουνδούρου.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι των «τσακαλιών» που στελεχώνουν το γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά του ίδιου του κ. Τσίπρα που δίνει την έγκρισή του για πρωτοβουλίες που μετατρέπουν σοβαρά ζητήματα σε εργαλεία κομματικών σκοπιμοτήτων. Θα έπρεπε άλλωστε να γνωρίζει ότι το να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα κάνοντας το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά είναι ο ορισμός της πολιτικής παράνοιας.

Επιτέλους, θα γίνει θεσμός ο «τραπεζίτης του λαού»

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δεν άντεξε χθες από την απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup στις 2 Ιουλίου με την έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας και την έριξε τη βόμβα του χθες στον ΣΚΑΪ:

«Δεν έχει εκλεγεί ο κεντρικός τραπεζίτης, τον όρισε ο τότε πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς», είπε ο κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος μάλλον θα ήθελε να καθιερώσει το θεσμό του «λαϊκού τραπεζίτη» που θα εκλέγεται από τους πολίτες με άμεση ψηφοφορία. Ας ξεπεράσουμε το γεγονός ότι και ο ίδιος δεν έχει εκλεγεί αλλά είναι διορισμένος στη θέση που κατέχει από τον πρωθυπουργό, λες και άποψη πρέπει να διατυπώνουν οι αιρετοί.
Το ανησυχητικότερο είναι ότι για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η έννοια της ανεξαρτησίας του κεντρικού τραπεζίτη είναι άγνωστη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή κυβέρνηση θέλει ελεγχόμενη την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά δεν πρόκειται να το πετύχει.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου