Τα φιλαράκια τα καλά…

25/06/18 • 10:49 | UPD 25/06/18 • 10:49

Ο Ζάεφ δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του όσα ξέρουμε: Ότι είναι «Μακεδόνας», ότι μιλάει τη «μακεδονική», ότι πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα στην Ιστορία της Μακεδονίας, γιατί «από δω» ανήκει η Ελληνιστική Περίοδος και από εκεί τα… ρέστα.

Γράφει η Aννα Παναγιωταρέα

Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα απέκτησε έναν «κολλητό». Ευτυχώς που μας το είπε. Τώρα, πώς γίνεται αυτός να κάνει δώρο στον Τσίπρα μια κόκκινη γραβάτα και ο Τσίπρας να του κάνει αντίδωρο την αποκλειστικότητα της χρήσης του ονόματος και των παραγώγων «Μακεδονία» μένει προς εξέταση. Ελπίζω λίαν συντόμως…

Όμως, εδώ που τα λέμε, όλοι στη ζωή μας ψάχνουμε πιστούς φίλους. Είναι αυτοί που εμπιστευόμαστε στα δύσκολα. Από ό,τι ξέρουμε ο Ζάεφ μοιράστηκε με τον Τσίπρα -και πού ο αθεόφοβος; Στις μαρτυρικές Πρέσπες- εκείνα για τα οποία οι Μακεδονομάχοι έδωσαν τη ζωή τους. Μην μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες και βγει ο Τζανακόπουλος και μας καταγγείλει και την πληρώσει ο Παύλος Μελάς και από κοντά -πάλι- η Πηνελόπη Δέλτα. Ποτέ δεν ξέρεις.

Πάντως, δεν νομίζω ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Κοτζιάς με τον Ντιμιτρόφ αφορούσε στην ονοματοδοσία… της φιλίας των Ζάεφ – Τσίπρα ή αν ο Ζάεφ θα αναγνώριζε ότι ο Τσίπρας -εκ μητρός- είναι Μακεδόνας ή αν μιλάει την ελληνική γλώσσα. Τουλάχιστον, η γλώσσα μας είναι αδιαμφισβήτητα μια κατάκτηση, που πάει στο βάθος των μυκηναϊκών χρόνων. Τα σλαβικά φύλα εμφανίστηκαν τον 6ο μ.Χ. αιώνα, εκεί όπου κατοικεί ο Ζάεφ. Ο ίδιος, λένε στα Σκόπια, ότι είναι βέρος Βούλγαρος, αλλά εμάς τι μας νοιάζει.

Ο Μπορίσοφ είχε κάθε λόγο να ενθουσιαστεί και να στείλει συγχαρητήρια στον Τσίπρα για την αναγνώριση της «Μακεδονίας». Για τη… διευκόλυνση, να υποθέσω, αφού Σκοπιανοί και Βούλγαροι μοιράζονται τον ίδιο γενάρχη, τον βασιλιά Σαμουήλ, που μετέφερε την πρωτεύουσα του βασιλείου του από τα Σκόπια στην Οχρίδα.
Μοιράζονται και σύγχρονους «ήρωες»: Οπως τους Κομιτατζήδες Γκόλτσε Ντέλτσεφ, Νικόλα Κάρε, Τάνε Νικολόφ… κι αυτούς που το 1916 κατέλαβαν την Ανατολική Μακεδονία ως σύμμαχοι των Γερμανών.

Άφησαν τις Σέρρες να λιμοκτονούν. Αν θέλετε να ευλαβηθείτε τα ιερά κειμήλια, να θαυμάσετε τα πολύτιμα σκεύη, να δείτε σπάνιους κώδικες, βυζαντινούς, που έκλεψαν, το 1917, από τα μοναστήρια -των Σερρών και της Δράμας-, επισκεφθείτε το βουλγάρικο μοναστήρι της Ρίλας, το Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, όπου εκτίθενται.

Εκτός κι αν ο Ζάεφ απαιτήσει από τον Μπορίσοφ -δεν είναι κολλητός του, όπως ο Τσίπρας;- την επιστροφή τους. Πόσα αντίγραφα ελληνικών αγαλμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων μπορεί να δικαιολογήσουν την εθνότητα του «Μακεδόνα» στον Ζάεφ, που μόλις του χάρισε ο κολλητός του;

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου